Semaglutide (Kruidvat)

Semaglutide (Kruidvat)

Online service: Nederland (Wegovy) START CONSULT
Online service: België (Wegovy) START CONSULT

Overzicht

Semaglutide is een geneesmiddel voor de behandeling van diabetes type 2 en overgewicht. Het valt onder klasse van de glucagon-like peptide-1(GLP-1) analogen.

Deze stoffen bootsen de werking van het natuurlijke hormoon GLP-1 na. Het is aangetoond dat supplementatie met GLP-1 analogen:

 • de glykemische controle verbetert;
 • gewichtsverlies bevordert;
 • het risico op cardiovasculaire voorvallen vermindert;

Indicatie voor semaglutide

Semaglutide is geïndiceerd voor therapie bij twee soorten patiënten:

 • mensen met type 2-diabetes;
 • mensen met overgewicht die
  • een Body Mass Index (BMI) hebben van 27 kg/m² of meer en ten minste één gewichtsgerelateerde comorbide aandoening hebben, zoals: hypertensie, diabetes mellitus type 2 of dyslipidemie
  • een Body Mass Index (BMI) van 30 kg/m² of mee hebben (obesitas).

Verkrijgbaarheid van semaglutide in Kruidvat

Kruidvat is een populaire Nederlandse winkelketen die zich voornamelijk richt op de verkoop van gezondheids- en schoonheidsmiddelen, huishoudelijke artikelen en persoonlijke verzorgingsmiddelen. De keten biedt een breed scala aan betaalbare producten, waaronder cosmetica, huidverzorging, toiletartikelen, vitaminen en medicijnen. Kruidvat verkoopt ook baby- en peuterproducten, huishoudelijke schoonmaakartikelen en kleine elektronica.

Met meer dan duizend winkels in Nederland en België is Kruidvat uitgegroeid tot een bekende bestemming voor budgetvriendelijk winkelen. Het bedrijf streeft ernaar om klanten gemakkelijk toegang te bieden tot alledaagse benodigdheden tegen concurrerende prijzen, waardoor het een geliefde keuze is onder consumenten in de regio.

Kruidvat is een drogist

Klopt, Kruidvat is een drogist. Een drogisterij is een winkel waar men diverse producten kan kopen op het gebied van persoonlijke verzorging, gezondheid en huishouden. Denk hierbij aan medicijnen die geen voorschrift/recept vereisen, cosmetica, parfums, haarverzorgingsproducten, babyproducten, schoonmaakmiddelen, enzovoort. Drogisterijen zijn vaak zelfstandige winkels, maar ze kunnen ook onderdeel zijn van een keten.

Een drogisterij mag geen voorschrift-plichtige medicatie verkopen omdat dit type medicatie alleen mag worden verkocht onder toezicht van een gediplomeerd apotheker en binnen het kader van een apotheek, met de producten die daar bij horen. Voorschrift-plichtige medicatie kan gevaarlijk zijn als het niet op de juiste manier wordt voorgeschreven, gebruikt of bewaard. Om ervoor te zorgen dat patiënten deze medicatie veilig kunnen verkrijgen, moeten zij eerst een voorschrift/recept van een arts krijgen en dit document vervolgens doorgeven aan een apotheker die dat in een systeem verwerkt dat gecontroleerd wordt door de bevoegde diensten van de overheid. Apothekers hebben de expertise om patiënten te adviseren over het juiste gebruik en eventuele interacties of bijwerkingen van de medicatie, wat cruciaal is voor de veiligheid van de patiënt.

Kruidvat alternatieve middelen voor diabetes type 2

De populaire Nederlandse apotheekketen Kruidvat biedt verschillende soorten producten voor diabetes type 2.

Glucometers

Glucometers worden gebruikt om de bloedsuikerspiegel te controleren. Kruidvat verkoopt verschillende merken, zoals Accu-Chek, OneTouch en GlucoMen.

Teststrips

Kruidvat biedt verschillende teststrips aan die compatibel zijn met diverse glucometers.

Lancetten

Lancetten zijn kleine naaldjes die worden gebruikt om in het topje van de vinger te prikken voor bloedafname. Lancetten in verschillende maten vind je bij Kruidvat.

Bloeddrukmeters

Bloeddrukmeters: Een hoge bloeddruk komt veel voor bij mensen met diabetes. Kruidvat heeft verschillende bloeddrukmeters op voorraad van merken als Omron en Medisana.

Voedingssupplementen

Kruidvat biedt verschillende voedingssupplementen die de algehele gezondheid kunnen ondersteunen en kunnen helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Dit kunnen vitamines, mineralen en kruidensupplementen zijn.

Huidverzorgingsproducten voor diabetici

Sommige mensen met diabetes kunnen huidproblemen ervaren zoals droogheid of slechte wondgenezing. Kruidvat biedt gespecialiseerde huidverzorgingsproducten voor diabetici, waaronder vochtinbrengers en wondverzorgingsproducten.

Diabetisch snoepgoed

Kruidvat heeft ook een assortiment voedingsmiddelen die geschikt zijn voor diabetici, waaronder suikervrije snoepjes, koolhydraatarme snacks en suikervervangers. 

Kruidvat alternatieve middelen voor gewichtsverlies

Kruidvat biedt verschillende producten aan die je kunnen helpen bij het afvallen.

Voedselvervangers

Deze producten kunnen gebruikt worden ter vervanging van maaltijden om het aantal calorieën te verminderen.

Vetverbranders

Deze producten bevatten vaak ingrediënten zoals groene thee-extract, cafeïne en L-carnitine.

Eetlustremmers

Deze supplementen kunnen hongergevoelens verminderen en overeten voorkomen.

Ontgiftingsproducten

Er zijn ook detoxsupplementen op de markt om het lichaam te helpen ontgiften en het gewichtsverlies te versnellen. Deze supplementen bevatten vaak ingrediënten zoals chlorella, spirulina, probiotica en vezels.

Het is belangrijk om deze producten steeds te combineren met een uitgebalanceerd dieet en lichaamsbeweging. Vraag advies aan een arts of voedingsdeskundige voordat je deze producten gebruikt.

Als Kruidvat het niet heeft dan waar kopen?

U kan semaglutide eenvoudig vinden in buurt- en online apotheken en op farmaceutische dienstenplatformen waar u eveneens meteen het voorschrift kan krijgen (indien de geassocieerde arts vindt dat u in aanmerking komt).

Semaglutide onder de loep

Semaglutide wordt gefabriceerd en verkocht onder drie merknamen die ieder óf geindiceerd zijn voor diabetes óf voor overgewicht. Ieder van deze merken heeft een andere toedieningswijze en dosering.

SEMAGLUTIDE diabetes type 2 gewichtsverlies
injectie Ozempic Wegovy
tablet Rybelsus n.a.

Semaglutide tegen-indicaties

Contra-indicaties voor het gebruik van semaglutide zijn onder andere

 • Allergie;
 • Persoonlijke of familiaire voorgeschiedenis van medullair schildkliercarcinoom (MTC);
 • Multipel endocrien neoplasiesyndroom type 2 (MEN 2);
 • Patiënten met diabetische ketoacidose (DKA);
 • Ernstige nierinsufficiëntie;

Deze lijst is onvolledig. Raadpleeg een arts en lees de bijsluiter om een vollediger overzicht te krijgen.

Semaglutide voor diabetes type 2

Ozempic en Rybelsus werken voor diabetes type 2 door de afgifte van insuline te stimuleren, de afgifte van glucose door de lever te verminderen en de maaglediging te vertragen. Deze effecten helpen om de bloedglucosespiegel onder controle te houden.

Ozempic wordt geïnjecteerd en Rybelsus per tablet ingenomen en beiden kunnen worden gebruikt in combinatie met andere diabetesmedicijnen zoals bijvoorbeeld metformine, mits goede begeleiding van een dokter.

Semaglutide voor afvallen

Wegovy is semaglutide voor gewichtsverlies. De actieve stof werd oorspronkelijk enkel gebruikt om diabetes type 2 te behandelen. Maar studies toonden aan dat het ook effectief is bij het verminderen van gewicht. Het doet dit door de eetlust te verminderen en het gevoel van verzadiging te bevorderen.

Ongewenste effecten

Geneesmiddelen hebben vaak secundaire werkingen die ongewenst zijn. Semaglutide is geen uitzondering op deze regel: Misselijk zijn, moeten overgeven, losse stoelgang, te vaste stoelgang en een teloor gaan van de goesting om te eten, zijn meestal mild en kunnen onder controle worden gehouden.

Laag bloedsuiker

Het combineren van semaglutide met stoffen als insuline of sulfonylureum kan voor een lage bloedsuikerspiegel zorgen. Symptomen van hypoglykemie zijn onder andere zweten, duizeligheid, verwardheid en snelle hartslag.

Pancreatitis en schildklierkanker

Ernstiger is dat de stof het risico op pancreatitis en schildkliertumoren zou kunnen verhogen al zou die kans klein zijn.

Bespreek de mogelijke risico’s en voordelen van semaglutide met uw arts voordat u met de medicatie begint. Regelmatige controle van de bloedsuikerspiegel en andere gezondheidsparameters is ook vereist tijdens het gebruik.