amoxicilline kopen

Amoxicilline

Tablet, Drank, Capsule, Bruistablet

Online service: België START CONSULT
Online service: Nederland START CONSULT

Overzicht

Amoxicilline: een introductie

Amoxicilline is een semi-synthetisch derivaat van 6-aminopenicillaanzuur, een medicinale stof die behoort tot de aminopenicilline-klasse van antibiotica. Het derivaat staat bekend om zijn breed-spectrum bacteriedodende activiteit en richt zich op tal van gram-positieve en gram-negatieve bacteriën. Amoxicilline is zo effectief omdat het de synthese van de bacteriële celwand remt, wat uiteindelijk leidt tot de lysis van bacteriële cellen en het uitroeien van infecties. Door haar brede toepassing is het een populaire keuze voor de behandeling van verschillende infecties.

Amoxicilline geproduceerd als amoxicilline trihydraat

Er zijn verscheidene manieren om amoxicillin beschikbaar te maken als werkzame stof. Alhoewel amoxicilline eveneens anhydrous (zonder water) kan gemaakt en gebruikt worden, wordt het meestal geproduceerd als trihydraat. Amoxicillin trihydrate is een hydraat bestaande uit een trihydraat van amoxicillin.

Om tot een trihydraat te komen voegt men tijdens het kristallisatieproces 3 watermoleculen toe. Dit proces zorgt ervoor dat de uiteindelijke stof stabiliteit en oplosbaarheid in aqueerbare oplossingen behoudt. Het eindresultaat is een wateroplosbare compound die eruitziet als een kristallijn poeder met wit tot lichtgeel uiterlijk.

Amoxicilline trihydraat werkt synergetisch met andere aminopenicillines om hun bactericide effecten uit te oefenen.

Werkingsmechanisme

Amoxicilline belemmert de kruisverbinding van peptidoglycaanketens door zich te binden aan de penicilline-bindende eiwitten (PBP’s) in het bacteriële celmembraan. Dit resulteert in een verzwakte celwand, wat de synthese van de bacteriecel verstoort en uiteindelijk leidt tot osmotische disbalans, celbreuk en bacteriële dood. 

Het farmaceutische voordeel van amoxicilline

Het voordeel van amoxicilline therapie is dat zij werkt tegen een breed scala aan bacteriën. Artsen schrijven het antibioticum voor bij luchtweginfecties, urineweginfecties, huid- en wekedeleninfecties, tandheelkundige infecties, etc. Haar effectiviteit tegen zowel gram-positieve als gram-negatieve bacteriën leent zich voor het aanpakken van infecties veroorzaakt door Streptococcus, Staphylococcus, Escherichia coli en Haemophilus Influenzae, om er enkelen te noemen.

Absorptie, verdeling en eliminatie van amoxicilline

Amoxicilline wordt na orale toediening snel, en bijna volledig, geabsorbeerd, en bereikt piekplasmaconcentraties binnen 1 tot 2 uur na inname. De biologische beschikbaarheid varieert van 74% tot 92%, afhankelijk van de dosis en formulering.

Amoxicilline wordt goed verdeeld over lichaamsvloeistoffen en weefsels, waaronder longen, bronchiën, slijmvliezen en urinewegen. Het medicijn wordt voornamelijk uitgescheiden via de nieren, en ongeveer 60% tot 70% van de toegediende dosis wordt naderhand onveranderd in de urine aangetroffen. De halfwaardetijd van Amoxicilline bedraagt ​​ongeveer 1 tot 1,5 uur bij personen met een normale nierfunctie.

Werkingsduur van amoxicilline

De werkingsduur van amoxicilline is afhankelijk van de specifieke infectie en individuele constitutie van de patiënt. De gemiddelde duur van een behandelingskuur varieert, afhankelijk van de ernst en het type infectie, van 5 tot 14 dagen.

Toedieningswijze en dosering

Amoxicilline kan oraal worden ingenomen in de vorm van tabletten, capsules, kauwtabletten of vloeibare suspensies. Afhankelijk van de ernst van de infectie en individuele constitutie kan de dosering en behandelduur variëren. Om de ontwikkeling van antibioticaresistentie te voorkomen en een volledige eliminatie van de infectie te garanderen, is het belangrijk om, zelfs als de symptomen eerder verbeteren, de behandelingskuur volledig af te maken.

  • De dosering voor amoxicilline wordt meestal bepaald door type en ernst van de infectie, de leeftijd van de patiënt, en de kwaliteit van de nierfunctie.
  • De standaarddosis voor volwassenen en kinderen met een gewicht van meer dan 40 kg varieert van 250 mg tot 500 mg per 8 uren, of 500 mg tot 875 mg per 12 uren.
  • Kinderen met een gewicht lager dan 40 kg moeten kleinere dosissen nemen.
  • Ook personen met verminderde nierfunctie dienen aangepaste dosissen te nemen om overdosis en toxiciteit te voorkomen.
  • Raadpleeg uw arts om de voor u juiste hoeveelheden te kennen. Dit kan enkel door hem / haar bepaald worden.

Fysieke kenmerken van Amoxicilline

Amoxicilline is beschikbaar in verschillende vormen, waaronder tabletten, capsules, kauwtabletten en vloeibare suspensies. Tabletten en capsules zijn vaak wit tot gebroken wit van kleur en bevatten doseringen van 250 mg, 500 mg of 875 mg amoxicilline. Kauwtabletten zijn doorgaans fruitig van smaak en zijn verkrijgbaar in doseringen van 125 mg, 250 mg of 400 mg. Vloeibare suspensies worden meestal geleverd in flessen met een bijgevoegde maatlepel of spuit voor nauwkeurige dosering. De uiterlijke kenmerken van amoxicilline kunnen, afhankelijk van de fabrikant en de specifieke formulering, variëren.

Kosten en kortingen voor amoxicilline

De prijzen van amoxicilline variëren afhankelijk van toedieningsvorm, dosering, merk en de apotheek waar je het koopt. Over het algemeen zijn generische amoxicilline producten goedkoper dan merkgebonden producten. Online apotheken lijken op het eerste gezicht iets duurder maar omdat zij een all-in service bieden kosten zij u netto minder dan wanneer u naar de fysieke apotheek zou gaan.

Kortingen en aanbiedingen voor amoxicilline kunnen beschikbaar zijn in de vorm van kortingskaarten, fabrikantencoupons en, in geval van online apotheken, speciale promoties. Het is verstandig om prijzen en beschikbare kortingen te vergelijken om de beste deal te vinden. Sommige online apotheken bieden loyaliteitsprogramma’s of volumekortingen aan.

Alternatieven voor amoxicilline

Hoewel amoxicilline een effectieve behandeling is voor veel types van bacteriële infecties, zijn er nog vele andere antibiotica beschikbaar, zoals cefalosporines, macroliden en fluoroquinolonen. Deze alternatieve opties kunnen effectiever zijn bij bepaalde infecties of bij patiënten met allergieën voor penicilline. Het is belangrijk om met een dokter te overleggen om het meest geschikte antibioticum voor de behandeling van een bepaalde infectie te bepalen.

Compatibiliteit met andere geneesmiddelen

In sommige gevallen kan men de effectiviteit nog verhogen, en specifieke infecties beter behandelen, wanneer men amoxicilline combineert met andere geneesmiddelen. Zo breidt het combineren van amoxicilline met een bètalactamaseremmer zoals clavulaanzuur het bereik van behandeling nog verder uit en worden meer gevallen van bacteriële resistentie overwinnen. Het is echter essentieel om, alvorens u een combinatietherapie overweegt, met uw dokter te overleggen, omdat sommige geneesmiddelen onverenigbaar kunnen zijn of ongewenste interacties kunnen veroorzaken.

Amoxicilline versus Augmentin: een vergelijking

Amoxicilline trihydraat is een actieve stof die zuiver gebaseerd is op 6-aminopenicillinezuur, terwijl Augmentin een merk is dat 2 actieve stoffen: amoxicilline en clavulaanzuur, met elkaar combineert.

Clavulaanzuur werkt als een bèta-lactamaseremmer, waardoor bacteriën die resistentie ontwikkelen door middel van de productie van bèta-lactamase worden tegengewerkt. Daardoor kan Augmentin infecties behandelen die niet reageren op amoxicilline, bijvoorbeeld urineweginfecties.

Augmentin is dus, dankzij deze toevoeging van clavulaanzuur, effectief tegen dezelfde reeks infecties als amoxicilline, plus daarbovenop ook nog eens tegen bacteriestammen die resistent zijn voor amoxicilline.

Eigenschap Amoxicilline Augmentin
Type  penicilline penicilline + clavulaanzuur
Werking bacteriedodend bacteriedodend
Effectiviteit breed spectrum nog breder spectrum
Resistente gevoeliger voor resistentie minder gevoelig voor resistentie
Bèta-lactamaseremmer nee ja (clavulaanzuur)

 

Amoxicilline Sandoz vs EG

Dit zijn beiden merken die amoxicilline bevatten. Amoxicilline Sandoz wordt geproduceerd door het Zwitserse bedrijf Sandoz, terwijl Amoxicilline EG wordt geproduceerd door het Belgische bedrijf Eurogenerics. Ze hebben vergelijkbare indicaties, doseringen, verpakkingen, bijwerkingen, vormen van terugbetaling door overheid of private verzekering voor zowel de Belgische als de Nederlandse markt.

Gevaarlijke combinaties met andere geneesmiddelen

Er zijn bepaalde geneesmiddelen die gevaarlijk kunnen zijn wanneer ze samen met amoxicilline worden ingenomen. Probenecide, bijvoorbeeld, kan de uitscheiding van amoxicilline vertragen en leiden tot onvoorspelbare bloedspiegels en toxiciteit. Bovendien kunnen orale anticoagulantia, zoals warfarine, een verhoogd risico op bloedingen teweegbrengen wanneer ze gelijktijdig met amoxicilline worden gebruikt. Dit is omdat het antibioticum de werking van vitamine K-antagonisten versterkt. Overleg met een arts is essentieel om mogelijke interacties te identificeren en te voorkomen.

Online aankoop van amoxicilline

Een voorschrift / recept is verplicht voor amoxicilline. Zodoende moet u, ook wanneer u online wil kopen, een doktersvoorschrift kunnen voorleggen. U kan die van tevoren bij een dokter halen en overmaken aan de webshop waar u wil kopen, maar gemakkelijker is als u gebruik maakt van de gratis doktersconsultatie die legitieme sites u aanbieden wanneer u bij hen koopt.

Het is, om de veiligheid en kwaliteit van de aangeboden medicijnen te waarborgen, essentieel dat u nakijkt of de online apotheek geregistreerd en gecertificeerd is.

Vertrouwen bij de aankoop van amoxicilline

Degelijke online apotheken zorgen voor vertrouwen bij hun klanten door hun persoonlijke en medische gegevens goed te beschermen. Dit bewerkstelligen zij door gebruik te maken van veilige betalingsgateways, gegevens te versleutelen en lokale privacywetgevingen na te leven. Patiënten kunnen in alle gerustheid amoxicilline kopen en laten bezorgen, wetende dat hun persoonlijke informatie in veilige handen is.

Amoxicilline en alcohol

Hoewel alcohol over het algemeen geen directe wisselwerking heeft met amoxicilline, kan het drinken ervan tijdens de behandeling de effectiviteit van het antibioticum verminderen en het herstel vertragen. Daarbovenop kan overmatig alcoholgebruik het risico op bijwerkingen zoals maagklachten, duizeligheid en slaperigheid vergroten. Het is dus raadzaam om tijdens een behandeling met amoxicilline alcoholgebruik te vermijden of alleszins te verminderen.

Bijwerkingen

Amoxicilline wordt over het algemeen goed verdragen, maar sommige patiënten kunnen toch bijwerkingen ervaren. Dat kan gaan om misselijkheid, braken, diarree, maagpijn, hoofdpijn, duizeligheid en huiduitslag. De meeste bijwerkingen zijn mild en verdwijnen naarmate het lichaam zich aanpast aan het medicijn. Ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam. Indien zij toch optreden kan dat bijvoorbeeld gaan om anafylactische reacties, ernstige huiduitslag, geelzucht of Clostridium difficile-geassocieerde diarree. Als u tekenen van ernstige bijwerkingen opmerkt, dient u onmiddellijk medische hulp in te roepen.

Zelfzorg bij bijwerkingen

Om de kans op bijwerkingen en hun eventuele sterkte te minimaliseren, moet u amoxicilline innemen zoals voorgeschreven. Dit betekent o.a. dat u de volledige behandelingskuur moet voltooien.

Wil u buikpijn of misselijkheid voorkomen, neem het medicijn dan samen met voedsel. Dat voorkomt maagirritatie. Zorg voor voldoende hydratatie, vooral bij diarree, om uitdroging te voorkomen. In geval van milde huiduitslag of jeuk, kunnen vrij verkrijgbare antihistaminica of hydrocortisonecrèmes tijdelijke verlichting brengen. Neem contact op met uw zorgverlener als bijwerkingen aanhouden of verergeren. Er zijn wellicht alternatieve therapieën voorhanden.