levothyroxine kopen

Levothyroxine

Euthyrox (België), Levothyroxine (Levothyroxinum) - Nederland

Online service: België START CONSULT
Online service: Nederland START CONSULT

Overzicht

Wat is levothyroxine?

Levothyroxine, ook bekend als L-thyroxine, is een synthetisch hormoon dat wordt voorgeschreven bij patiënten met een tekort aan schildklierhormonen. Dit tekort, hypothyreoïdie genaamd, kan leiden tot vermoeidheid, gewichtstoename en een vertraagd metabolisme. Levothyroxine normaliseert de hormoonspiegels door de natuurlijke schildklierhormonen in het lichaam te vervangen.

Gebruik in Nederland en België

In Nederland en België is levothyroxine een veelgebruikt geneesmiddel voor de behandeling van hypothyreoïdie. Het is verkrijgbaar op recept en wordt vaak voorgeschreven door huisartsen en endocrinologen. Levothyroxine wordt doorgaans als tablet ingenomen, maar is ook beschikbaar als injectie voor patiënten die moeite hebben met het slikken van tabletten.

Euthyrox en Thyrax

Euthyrox: kenmerken en toepassingen

Euthyrox is een merknaam van levothyroxine natrium dat wordt geproduceerd door Merck. Het is verkrijgbaar in tabletvorm met verschillende sterktes, variërend van 25 microgram tot 200 microgram. Euthyrox-tabletten worden doorgaans eenmaal daags ingenomen, bij voorkeur op een lege maag. Het is belangrijk om bij het gebruik van Euthyrox de instructies van uw arts goed op te volgen om de juiste dosering en frequentie te garanderen.

Thyrax: kenmerken en toepassingen

Thyrax is een ander merk van levothyroxine natrium dat wordt gefabriceerd door Aspen Pharma. Net als Euthyrox is het verkrijgbaar in tabletvorm met verschillende sterktes. Thyrax-tabletten worden eveneens eenmaal dagelijks ingenomen, bij voorkeur ’s ochtends vóór het ontbijt. Volg bij het gebruik van Thyrax.de aanwijzingen van uw arts nauwkeurig op.

Levothyroxine vs Liothyronine

Levothyroxine Liothyronine
Soort medicijn Schildklierhormoonvervanging Schildklierhormoonvervanging
Actief ingrediënt Synthetische vorm van T4 (thyroxine) Synthetische vorm van T3 (triiodothyronine)
Gebruik Hypothyreoïdie, struma Hypothyreoïdie, als een aanvullende therapie bij het gebruik van levothyroxine
Bijwerkingen Hartritmestoornissen, botverlies bij overmatig gebruik, haaruitval, nervositeit, vermoeidheid, gewichtsverlies Hartkloppingen, snelle hartslag, nervositeit, angst, slapeloosheid
Interacties met andere geneesmiddelen Kan worden beïnvloed door andere medicijnen zoals antacida, ijzer, calciumsupplementen Kan worden beïnvloed door andere medicijnen zoals insuline, anticoagulantia
Dosering Meestal eenmaal daags, dosering is afhankelijk van de conditie van de patiënt Dezelfde
Hoe in te nemen Op een lege maag, minimaal 30 minuten voor het ontbijt Dezelfde

Houd er rekening mee dat dit algemene informatie is en dat individuele reacties op deze medicijnen kunnen variëren. Het is altijd belangrijk om de specifieke instructies van een arts of apotheker te volgen bij het gebruik van medicijnen.

Administratie van levothyroxine

De dosering van levothyroxine is afhankelijk van de individuele behoeften van de patiënt en wordt bepaald op basis van leeftijd, gewicht, medische voorgeschiedenis en de ernst van de hypothyreoïdie. De arts zal regelmatig bloedonderzoek uitvoeren om de schildklierhormoonspiegels te controleren en indien nodig de dosering aan te passen.

Wat te doen bij vergeten dosis?

Als u een dosis levothyroxine bent vergeten in te nemen, neem deze dan alsnog in zodra u eraan denkt. Als het echter bijna tijd is voor uw volgende dosis, sla de gemiste dosis dan over en ga verder met uw normale schema. Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen. Voor een optimale behandeling van hypothyreoïdie is het nodig om steeds uw medicatie te nemen.

Levothyroxine kopen en bestellen zonder voorschrift / recept – is het mogelijk?

Levothyroxine is een geneesmiddel dat alleen kan worden verkregen met een geldig voorschrift / recept van een arts. Het is niet toegestaan om levothyroxine zonder voorschrift te kopen of te verkopen. Het gebruik van levothyroxine zonder medisch toezicht kan leiden tot ongewenste bijwerkingen en gezondheidsrisico’s.

Levothyroxine kopen bij Kruidvat: beschikbaarheid en prijs

Levothyroxine is niet beschikbaar bij Kruidvat of andere drogisterijen omdat het een voorschrift / recept vereist . Het kan alleen worden verkregen bij een apotheek met een geldig recept. De prijs van levothyroxine kan variëren, afhankelijk van het merk, de dosering en de apotheek waar het wordt gekocht.

Online bestellen van levothyroxine

Het is mogelijk om levothyroxine online te bestellen bij geregistreerde apotheken. Zorg ervoor dat u een geldig voorschrift / recept hebt en bestel bij een betrouwbare en geregistreerde online apotheek om de kwaliteit en veiligheid van het geneesmiddel te waarborgen.

Ervaringen met Levothyroxine

Gewichtsverlies en afvallen

Levothyroxine kan helpen bij gewichtsverlies door het metabolisme te versnellen en de energieproductie in het lichaam te verhogen. Echter, het is geen afslankmiddel en mag niet gebruikt worden voor dit doel zonder medisch advies. Het is belangrijk om, naast de behandeling met levothyroxine, een gezonde levensstijl en een evenwichtig dieet te volgen. 

Levothyroxine en depressie

Hypothyreoïdie kan leiden tot symptomen van depressie, zoals vermoeidheid, lusteloosheid en stemmingswisselingen. Levothyroxine kan helpen bij het verlichten van deze symptomen door de schildklierhormoonspiegels te normaliseren. Als u echter aanhoudende of verergerende depressieve symptomen ervaart tijdens de behandeling met levothyroxine, neem dan contact op met uw arts.

Alcoholgebruik tijdens Levothyroxine behandeling

Het wordt over het algemeen afgeraden om alcohol te consumeren tijdens de behandeling met levothyroxine, aangezien dit de effectiviteit van het geneesmiddel kan verminderen. Overmatig alcoholgebruik kan ook het risico op bijwerkingen verhogen. Bespreek met uw arts of het veilig is om alcohol te drinken tijdens de behandeling met levothyroxine.

Bijwerkingen en lange termijn effecten

Veelvoorkomende bijwerkingen

Bijwerkingen van levothyroxine kunnen zijn: hoofdpijn, slapeloosheid, nervositeit, hartkloppingen, spierzwakte, diarree en overmatig zweten. De meeste bijwerkingen zijn mild en verdwijnen na verloop van tijd. Als u echter ernstige of aanhoudende bijwerkingen ervaart, neem dan contact op met uw arts.

Lange termijn bijwerkingen en risico’s

Bij langdurig gebruik en bij hoge doseringen kan levothyroxine enkele gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Deze kunnen onder meer bestaan uit hartproblemen, botverlies (osteoporose) en verminderde bijnierfunctie. Het is essentieel om regelmatig medische controles te ondergaan en de aanbevolen doseringen nauwgezet te volgen om zulke risico’s te minimaliseren.