Koop Decigatan

Decigatan

Online service: België START CONSULT
Online service: Nederland START CONSULT

Overzicht

Hoewel het heel moeilijk is om zonder hulpmiddelen te stoppen met roken, geraken rokers ontmoedigd als ze er over nadenken om medicijnen te nemen. Behandeling van nicotineverslaving wordt door veel mensen geassocieerd met dure synthetische medicatie. Dat is in veel gevallen inderdaad zo, maar er zijn daarnaast ook andere, even effectieve middelen, eveneens in tabletvorm,, die goedkoper zijn. Decigatan is er daar één van.

Wat is Decigatan?

Decigatan is een tablet dat het actieve ingrediënt cytisine bevat. Deze stof is ontwikkeld om nicotineverslaving te behandelen. Elk tablet bevat 1,5 mg van het werkzame bestanddeel.

Wat is cytisine?

Cytisine is een natuurlijke stof die voorkomt in de Gouden regenboom, een decoratieve boom die veel voorkomt in delen van Europa. Deze bomen staan al sinds de oudheid bekend om hun schoonheid, maar ook om hun giftige eigenschappen. Het consumeren van delen van deze bomen kan leiden tot ernstige symptomen zoals overgeven, hallucinaties en zelfs de dood.

Cytisine is een directe concurrent van geneesmiddelen met het actieve ingrediënt varenicline (Chantix and Champix). Patiënten houden van Decigatan vanwege de lage prijs. Grote farmaceutische bedrijven de voorkeur aan synthetische stoffen, die veel meer kunnen opbrengen omdat zij duurder zijn om te produceren.

Hoe helpt Decigatan (cytisine) bij het stoppen met roken?

Cytisine werkt bij de behandeling van nicotineverslaving door als een “stand-in” voor nicotine te fungeren in het lichaam.

Wanneer je het inneemt, hecht het zich aan dezelfde plekken in je hersenen en lichaam als nicotine. Hierdoor laat het je systeem denken dat je nog steeds nicotine gebruikt, waardoor het makkelijker wordt om te stoppen met roken.

Het stimuleert specifieke receptoren in het zenuwstelsel, wat leidt tot effecten als een verhoogde ademhaling en bloeddruk. In wezen kopieert het sommige effecten van nicotine, maar niet alle, wat helpt om ontwenningsverschijnselen te verlichten. Dus als je probeert te stoppen met roken, kan het innemen van cytisine het mentale en fysieke verlangen naar nicotine verminderen, waardoor het stopproces beter beheersbaar wordt.

Het werkt ook samen met andere delen van je lichaam om de ademhaling te stimuleren en adrenaline vrij te maken, wat een aantal van dezelfde dingen zijn die nicotine doet. Hierdoor wordt je lichaam na verloop van tijd minder afhankelijk van nicotine, wat je helpt om geleidelijk los te komen van je rookgewoonte.

Aanvullende eigenschappen van cytisine

Eigenschap Effect van cytisine
Hersencellen Corrigeert hoge calciumniveaus en balanceert bepaalde eiwitten, wat het een mogelijke behandeling voor hersengerelateerde aandoeningen maakt.
Leverkankercellen Verhoogt calciumniveaus, waardoor kankercellen zichzelf vernietigen. Kan een kandidaat voor kankerbehandelingen zijn.
Anti-kanker Kan kankercellen doden door schadelijke stoffen in de energieproducerende delen van de cel te activeren [1].
Botafbrekende ziektes Er is interesse in het bestuderen van de effecten op botafbrekende ziekten, vooral als het samen met het vermogen om te stoppen met roken wordt gebruikt.
Type 2 diabetes en obesitas In combinatie met een vitamine E-analoog kan het helpen bij de behandeling van type 2 diabetes en obesitas. Moet in gedachten worden gehouden bij het gebruik van cytisine om te stoppen met roken bij diabetische patiënten [2].

Hoe koop ik Decigatan online?

Omdat Decigatan zonder recept wordt verkocht, is het heel gemakkelijk om het online te kopen. Niet elke online verkoper biedt echter de beste gezondheidszorg en veilige verkoop. Cytisine is een natuurlijk ingrediënt, dus het heeft niet veel contra-indicaties en bijwerkingen, maar je moet nooit nalatig zijn in het gebruik ervan. Daarom bieden legitieme medisch-gezondheidsplatforms je de mogelijkheid om tijdens het afrekenen advies op afstand te krijgen. Dit zorgt ervoor dat je precies dat medicijn of supplement koopt dat voor jou het meest effectief en veilig is. Zowel in België [3] als Nederland [4] is een recept(voorschrift) voor dit medicament vereist.

Decigatan met levering in Nederland

Partnerapotheken zorgen voor snelle levering binnen Nederland. Zodra je bestelling is geplaatst, wordt deze doorgegeven aan de apotheek die het in stock heeft. Deze zorgt vervolgens voor verzending per koeriersdienst. Daarom kunnen inwoners van Nederland de pillen al de volgende werkdag na bestelling ontvangen.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat je om je bestelling correct te laten verwerken je de Nederlandse versie van de website van het online platform moet gebruiken. Als je een andere versie (Belgisch of Duits) gebruikt, kun je je bestelling niet afronden.

Decigatan met levering in België

Inwoners van België kunnen Decigatan met levering kopen als ze de Belgische versie van de website gebruiken. Gebruik alleen de Nederlandse of een andere versie van de website als je in het land in kwestie bent. In dit geval krijg je gegarandeerd de beste prijsvoorwaarden en een snelle levering.

Prijs

Decigatan is aanzienlijk goedkoper dan voorgeschreven alternatieven. Dit mag niet de enige reden zijn om deze methode om te stoppen met roken te kiezen. Het is belangrijk om rekening te houden met de aanbevelingen van de arts, die niet altijd overeenkomen met de wensen van de patiënt. Om er zeker van te zijn dat de behandeling veilig is, moet je een arts raadplegen. Daarom is de prijs die je op de website van het online platform vindt iets duurder dan in een gewone apotheek, omdat de dokterskosten inbegrepen zijn. Als dit niet genoeg reden is om iets te veel te betalen, bedenk dan dat je niet hoeft te betalen voor verzending. Dit is een zeer groot voordeel, vooral voor degenen die waarde hechten aan hun tijd.

Hoe Decigatan innemen?

Voor een succesvolle therapie is het belangrijk om de orde van inname van de pillen strikt te volgen. Het algoritme lijkt misschien ingewikkeld, maar het is belangrijk om geen afwijkingen toe te staan. De kuur duurt 25 dagen. Je moet toekomen met een verpakking van 100 tabletten. Deze moeten worden doorgespoeld met water, zonder te kauwen of te pletten.

Algoritme voor het innemen van Decigatan:

 1. Eerste drie dagen: Neem elke 2 uren een tablet. Neem niet meer dan 6 tabletten per dag.
 2. Vierde tot twaalfde dag: Neem elke 2,5 uren een tablet. De dagelijkse limiet is 5 tabletten.
 3. Dag dertien tot dag zestien: Neem elke 3 uren een tablet. Maximaal 4 tabletten op een dag.
 4. Dag zeventien tot dag twintig: Neem elke 5 uren een tablet. Maximaal 3 tabletten per dag.
 5. Dag eenentwintig tot vijfentwintig: Neem 1 tot 2 tabletten per dag. Neem niet meer dan twee tabletten per dag.
 6. Op de vijfde dag van de behandeling moet je volledig stoppen met roken.

Doeltreffendheid van Decigatan

Onderzoeken hebben de hoge werkzaamheid van cytisinetabletten bevestigd. De effectiviteit is het grootst als de behandeling wordt aangevuld met psychologische ondersteuning en veranderingen in levensstijl.

Verschillende onderzoeken hebben verschillende effectiviteit van stoppen met roken aangetoond, maar in alle gevallen bleek cytisine effectiever dan nicotinevervangingstherapie. Gemiddeld stopt 50% tot 60% van de patiënten binnen 1 maand met roken [5].

Decigatan vs Varenicline (Champix)

Als wetenschappers de heilzame werking van cytisine als hulpmiddel om te stoppen met roken niet hadden ontdekt, zou varenicline er nooit zijn gekomen. Varenicline werd oorspronkelijk ontwikkeld als een beter synthetisch substituut voor cytisine. Dit zijn de meest effectieve behandelingen voor nicotineverslaving, maar ze hebben veel verschillen maar ook overeenkomsten. 

Aspect Varenicline Cytisine
Type Recept(voorschrift)geneesmiddel Recept(voorschrift)geneesmiddel
Werkingsmechanisme Nicotinereceptor partiële agonist Nicotinereceptor partiële agonist
Oorsprong Synthetisch Van planten afgeleid
Werkzaamheid Hoog (het bevestigde percentage van continue abstinentie gedurende 6 maanden was 13,3 procent)*. Matig tot hoog (het bevestigde percentage van continue abstinentie gedurende 6 maanden was 11,7 procent)*.
Bijwerkingen Ernstiger Milder
Prijs Over het algemeen duurder Over het algemeen minder duur
Duur van de behandeling 12 weken (meestal) 25 dagen (meestal)

*Dit zijn de resultaten van een direct vergelijkend werkzaamheidsonderzoek van varenicline en cytisine [6].

Contra-indicaties

 • Cardiovasculaire complicaties: Bij aanwezigheid van ernstige cardiovasculaire aandoeningen moet worden afgezien van het gebruik van cytisine, omdat het de symptomen van de ziekte kan verergeren. 
 • Zwangerschap en borstvoeding: Aanstaande moeders en vrouwen die borstvoeding geven moeten zich onthouden van het gebruik van dit geneesmiddel om mogelijke risico’s voor de baby te voorkomen. 
 • Allergische reacties: Als je al eerder allergische reacties op cytisine of soortgelijke stoffen hebt ervaren, onthou je dan van het gebruik van dit geneesmiddel.
 • Pediatrische aspecten: Kinderen en adolescenten jonger dan 18 jaar mogen geen cytisine gebruiken, omdat de veiligheid voor deze leeftijdsgroep niet is bevestigd.
 • Ernstige psychische aandoeningen: Personen die lijden aan bepaalde psychische aandoeningen, zoals bipolaire stoornis, mogen cytisine niet gebruiken zonder medisch toezicht. 

Voorzorgsmaatregelen

 • Bloeddruk: Hou je bloeddruk in de gaten, omdat cytisine tijdelijke pieken kan veroorzaken.
 • Leverfunctie: Als je een leverziekte hebt, gebruik deze medicatie dan met voorzichtigheid en alleen onder toezicht van een arts.
 • Dubbele behandeling: Je moet cytisine niet combineren met andere middelen om te stoppen met roken, tenzij aanbevolen door een professional.

Bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

 • verandering in eetlust (meestal een toename);
 • toename in lichaamsgewicht;
 • duizeligheid;
 • prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, angst;
 • verhoogde bloeddruk (hypertensie);
 • droge mond;
 • diarree;
 • slaapstoornissen.

“Er waren geen significante verschillen tussen cytisine en placebo in SAE’s, hoofdpijn, slapeloosheid of misselijkheid” [6]. Dit kan erop wijzen dat sommige bijwerkingen minder te maken hebben met de inname dan met de reactie van het lichaam op het afkicken van nicotine.

Er zijn ook andere bijwerkingen mogelijk, waarover je meer kan lezen in de officiële bijsluiter.

In de regel zijn de bijwerkingen mild en leiden ze niet tot voortijdige stopzetting van de behandeling. Hou desondanks je arts op de hoogte van alle bijwerkingen van de tabletten.

Ervaringen van patiënten

Patiënten zijn meestal tevreden over de behandeling met natuurlijke geneesmiddelen. Ze worden aangetrokken door de prijs en de betere verdraagbaarheid in vergelijking met synthetische geneesmiddelen. Stoppen met roken is een moeilijk proces. Het is een enorme belasting voor het lichaam. Negatieve beoordelingen zijn meestal gerelateerd aan moeilijkheden waar patiënten niet op voorbereid waren.

FAQ

V: Wat is de wisselwerking tussen Decigatan en alcohol?

A: Er zijn geen aanwijzingen dat cytisine ernstig interageert met alcohol. Sommige bijwerkingen kunnen verergeren. Dat gezegd hebbende, cytisine heeft potentieel als behandeling voor alcoholverslaving. De mogelijkheid van een dergelijk gebruik van deze natuurlijke stof vereist verder onderzoek.

V: Wat moet ik doen als ik na 25 dagen nog niet heb kunnen stoppen met roken?

A: Als de behandeling niet het gewenste effect heeft, stop er dan mee en raadpleeg je arts. Een nieuwe kuur is niet eerder mogelijk dan 2-3 maanden na het einde van de vorige kuur.

V: Wat te doen bij overdosering?

A: Symptomen van overdosering zijn misselijkheid, braken, snelle hartslag, bloeddrukschommelingen, ademhalingsproblemen. Als je deze reacties ervaart, stop dan met het innemen van de medicatie. Neem contact op met je arts en hervat de behandeling pas als deze is goedgekeurd. 

V: Kan ik Decigatan kopen bij het Kruidvat?

A: Je kan Decigatan niet kopen bij het Kruidvat,omdat het een recept (voorschrift) vereist. Er zijn producten om testoppen met roken in het Kruidvat, zoals nicotinepleisters, pillen en gummies. Deze zijn geen volwaardig alternatief voor cytisine.

Referenties

 1.   Pastorino U, Ladisa V, Trussardo S, Sabia F, Rolli L, Valsecchi C, et al. Cytisine Therapy Improved Smoking Cessation in the Randomized Screening and Multiple Intervention on Lung Epidemics Lung Cancer Screening Trial. Journal of Thoracic Oncology. 2022 Nov 1;17(11):1276–86. https://www.jto.org/article/S1556-0864(22)00346-X/fulltext
 2.   Gotti C, Clementi F. Cytisine and cytisine derivatives. More than smoking cessation aids. Pharmacological Research. 2021 Aug;170:105700.
 3. https://geneesmiddelendatabank.be/menselijk-gebruik/geneesmiddelen/62bc22838ab5583c188bb2b8?search=%7B%22term%22:%22Decigatan%22%7D
 4.   https://www.geneesmiddeleninformatiebank.nl/nl/rvg118544
 5.   ‌Hajek P, McRobbie H, Myers K. Efficacy of cytisine in helping smokers quit: systematic review and meta-analysis. Thorax. 2013 Feb 12;68(11):1037–42.
 6.   ‌Courtney RJ, McRobbie H, Tutka P, Weaver NA, Petrie D, Mendelsohn CP, et al. Effect of Cytisine vs Varenicline on Smoking Cessation: A Randomized Clinical Trial. JAMA. 2021 Jul 6;326(1):56–64. https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2781643?resultClick=24