epipen kopen

EpiPen

EpiPen Auto injector 1mg/ml im 0.3 ml

Online service: België START CONSULT
Online service: Nederland START CONSULT

Overzicht

Wat zit er in een EpiPen? – De ingrediënten onder de loep

De EpiPen is een auto-injector die epinefrine (adrenaline) bevat en wordt ingezet bij anafylactische shock als gevolg van een allergische respons. De belangrijkste ingrediënten zijn:

 1. Epinefrine. Dit is het actieve bestanddeel. Het fungeert als vasoconstrictor en bronchodilatator. Het vernauwt de bloedvaten, verhoogt de bloeddruk en verwijdt de luchtwegen.
 2. Natriumchloride. Dit ingrediënt helpt bij het oplossen en stabiliseren van de oplossing.
 3. Natriummetabisulfiet. Een antioxidant en conserveringsmiddel dat de houdbaarheid van de oplossing verlengt.

Hoe werkt een EpiPen? – Het mechanisme uitgelegd

De EpiPen dient epinefrine toe aan het lichaam. Dat is een hormoon dat zich bindt aan adrenerge receptoren in het lichaam en zorgt voor de volgende effecten:

 1. Vasoconstrictie
  Vernauwing van bloedvaten, wat leidt tot een verhoging van de bloeddruk en verbeterde weefselperfusie.
 2. Bronchodilatatie
  Verwijding van de luchtwegen, waardoor de ademhaling wordt vergemakkelijkt.
 3. Verhoogde hartslag
  Stimulatie van het hart om sneller en krachtiger te kloppen.

De combinatie van deze effecten helpt om de symptomen van anafylaxie snel te verlichten en een potentieel levensbedreigende situatie te stabiliseren.

EpiPen Junior – Speciaal voor kinderen

De EpiPen Junior is speciaal ontworpen voor kinderen met een lichaamsgewicht tussen 15 en 30 kg. Deze variant bevat een lagere dosis epinefrine (0,15 mg) in vergelijking met de reguliere EpiPen (0,3 mg). Het is belangrijk om bij jonge patiënten de dosering aan te passen aan het gewicht van om een effectieve en veilige behandeling te garanderen.

Gebruiken zonder allergie – Wat zijn de risico’s?

Hoewel de EpiPen levensreddend is bij anafylaxie, is het gebruik ervan zonder allergie niet zonder risico.

Epinefrine kan bijwerkingen veroorzaken zoals:

 1. verhoogde hartslag en bloeddruk;
 2. tremoren;
 3. duizeligheid;
 4. hoofdpijn.

Deze bijwerkingen kunnen ernstig zijn en tot complicaties leiden, vooral bij mensen met hart- en vaatziekten. Het is daarom aanbevolen om de EpiPen alleen te gebruiken op voorschrift van een arts en onder medisch toezicht. 

Is het veilig om een EpiPen te gebruiken zonder voorschrift / recept?

Het gebruik van een EpiPen zonder voorschrift / recept wordt afgeraden, omdat dat kan leiden tot onjuist gebruik en een onnodige blootstelling aan bijwerkingen. Het is essentieel om eerst een arts te raadplegen en een juiste diagnose te stellen alvorens een EpiPen te gebruiken. Een arts kan ook alternatieve behandelingsopties aanbevelen op basis van de specifieke situatie van de patiënt.

Kosten en verkrijgbaarheid van de EpiPen

De prijs van een EpiPen in Nederland, België en Duitsland is over het algemeen vergelijkbaar maar kan verschillen per site, door andere inbegrepen diensten of vergoedingen.

De gemiddelde prijs van een EpiPen ligt tussen de €60 en €100 (tot 200 euro, bij online aankoop na digitaal doktersconsult). Maar in sommige gevallen kan deze geheel of gedeeltelijk worden terugbetaald door private verzekering of door de overheid, via de mutualiteiten. Check vooraleer u uw aankoop doet of u recht hebt op terugbetaling.

EpiPen bestellen bij Kruidvat – kan dat?

Kruidvat is een bekende drogisterijketen. Drogisterijen mogen de EpiPen niet verkopen omdat het medicament een voorschrift / recept vereist. Het is alleen verkrijgbaar bij legitieme lokale en online apotheken, mits men voorschrift kan voorleggen.

Zonder recept verkrijgbaar in Nederland, België en Duitsland?

In Nederland, België en Duitsland is de EpiPen enkel op doktersvoorschrift verkrijgbaar. Stel samen met uw arts een passend behandelplan op en volg dat vervolgens nauwgezet op.

Houdbaarheid en bewaren van de EpiPen

Het is, om de effectiviteit van de EpiPen te garanderen, essentieel om de pen op de juiste manier te bewaren en de houdbaarheid in de gaten te houden.

Hoe lang is een EpiPen houdbaar? – Vervaldatum en bewaartips

De houdbaarheid van een EpiPen varieert, maar ligt meestal tussen de 12 en 18 maanden na productie. Het is belangrijk om de vervaldatum op de verpakking te controleren en de EpiPen te vervangen als deze is verlopen.

Bewaartips voor de EpiPen

 1. Bewaar de EpiPen op kamertemperatuur (tussen 15°C en 30°C).
 2. Bescherm de EpiPen tegen direct zonlicht en extreme temperaturen.
 3. Controleer regelmatig de helderheid van de vloeistof door het kijkvenster. Vervang de EpiPen als de vloeistof verkleurd of troebel is.

Door de EpiPen op de juiste manier te bewaren en de houdbaarheid in de gaten te houden, kunt u de effectiviteit van de behandeling waarborgen en ervoor zorgen dat u in geval van een noodsituatie over een betrouwbaar hulpmiddel beschikt.

adrenaline auto injector kopen

Hoe kun je anafylaxie voorkomen?

Om anafylaxie te voorkomen, is het belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke triggers en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Hier zijn enkele tips:

Ken uw allergieen Weet welke stoffen bij u een allergische reactie kunnen veroorzaken en vermijd ze voor zover mogelijk.
Informeer anderen Vertel vrienden, familie en collega’s over uw allergieën, zodat zij u kunnen helpen in geval van nood.
Draag een medische armband Overweeg het dragen van een medische armband die informatie bevat over uw allergieën en hoe te handelen in geval van een reactie.
Lees etiketten Lees altijd de etiketten van voedselproducten en medicijnen om er zeker van te zijn dat ze geen allergenen bevatten.
Vraag na bij restaurants Informeer uzelf als u gaat uiteten – welke ingrediënten bevatten de gerechten die u bestelt. Verzeker u ervan dat ze uw alergieen niet kunnen triggeren.
Wees voorbereid Zorg ervoor dat u een anafylaxie-actieplan heeft opgesteld met uw arts en dat u weet wat u moet doen in geval van een reactie.
Draag noodmedicatie Draag altijd uw voorgeschreven noodmedicatie bij u, zoals een adrenaline auto-injector (EpiPen), en zorg ervoor dat u weet hoe u deze moet gebruiken.
Vermijd kruisbesmetting Wees voorzichtig met het delen van voedsel, keukengerei en persoonlijke verzorgingsproducten om kruisbesmetting te voorkomen.
Informeer uw zorgverleners Zorg ervoor dat uw artsen, tandartsen en andere zorgverleners op de hoogte zijn van uw allergieën en het risico op anafylaxie.
Blijf waakzaam Wees alert op mogelijke allergenen, vooral in nieuwe omgevingen of situaties waarin u niet bekend bent met de aanwezige stoffen.

Door deze voorzorgsmaatregelen in acht te nemen, kunt u het risico op anafylaxie verminderen en uzelf en anderen beter beschermen.

Conclusie

De EpiPen is een essentieel hulpmiddel voor mensen die risico lopen op ernstige allergische reacties. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de ingrediënten, werking en het juiste gebruik van de EpiPen, evenals de potentiële risico’s van het gebruik wanneer u geen allergische reactie hebt. Het is essentieel om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose zodat u weet of de EpiPen wel geschikt is voor uw situatie. Bovendien is het belangrijk om de houdbaarheid en bewaarcondities van het medicijn in de gaten te houden, zodat u altijd een effectieve en betrouwbare EpiPen bij de hand hebt.