doxycycline kopen

Doxycycline

Tablet, 100 mg. 8-60 stuk(s)

Online service: België START CONSULT
Online service: Nederland START CONSULT

Overzicht

Introductie tot doxycycline

Doxycycline is een semi-synthetisch antibioticum behorend tot de groep van de tetracyclines. Het geneesmiddel is effectief bij de behandeling van een breed spectrum aan bacteriële infecties. Het remt de eiwitsynthese van bacteriën af en voorkomt zo hun groei en vermenigvuldiging.

Wat is doxycycline en waarvoor wordt het gebruikt?

Doxycycline wordt voorgeschreven voor diverse, door micro-organismen veroorzaakte infecties. Enkele veel voorkomende indicaties zijn huidinfecties (zoals acne), luchtweginfecties, seksueel overdraagbare aandoeningen (zoals chlamydia), en bepaalde soorten malaria. Het medicijn is populair dankzij haar vermogen om in te werken op een breed scala aan bacteriën.

Dosering en bijsluiter

Om maximaal voordeel uit de behandeling te halen en het risico op bijwerkingen te minimaliseren, dient men de aanbevolen dosering en de overige informatie in de bijsluiter nauwkeurig op te volgen.

Aanbevolen doseringen

De dosering van doxycycline is afhankelijk van de aard en ernst van de infectie. Voor de behandeling van acne wordt meestal een lage dosering van 50 of 100 mg per dag voorgeschreven. Bij de behandeling van chlamydia is de standaard dosering 100 mg, tweemaal daags gedurende 7 dagen. Het is belangrijk om het geneesmiddel in te nemen zoals voorgeschreven.

Belangrijke informatie uit de bijsluiter

De bijsluiter van doxycycline bevat essentiële informatie over correct gebruik, mogelijke bijwerkingen, contra-indicaties en interacties met andere geneesmiddelen. 

Hieronder volgt een overzicht van enkele van de belangrijkste punten uit de bijsluiter:

  • Neem doxycycline in met voldoende water om irritatie van de slokdarm te voorkomen.
  • Vermijd tijdens de behandeling blootstelling aan direct zonlicht of zonnebanken. Dit is omdat doxycycline de gevoeligheid voor zonlicht kan verhogen,
  • Gebruik doxycycline niet als u overgevoelig bent voor tetracyclines of als u zwanger bent of borstvoeding geeft.
  • Informeer uw arts over alle geneesmiddelen die u gebruikt, aangezien sommige medicijnen de werking van doxycycline kunnen beïnvloeden.

Doxycycline voor de behandeling van acne

Acne is een veelvoorkomende huidaandoening die wordt gekenmerkt door ontstekingen van talgklieren en haarzakjes. Deze ontstekingen kunnen zich uiten in de vorm van puistjes, mee-eters en pukkels. Doxycycline is hiervoor een effectieve behandeling.

Hoe werkt doxycycline bij acne?

Doxycycline vermindert de groei van de bacterie Propionibacterium acnes, die verantwoordelijk is voor het ontstaan van acne. Daarnaast heeft het middel ontstekingsremmende eigenschappen waardoor de roodheid en zwelling van de huid vermindert. Dit leidt tot een vermindering van het aantal acne-uitbraken en hun ernst.

Dosering en duur van behandeling

Bij de behandeling van acne wordt meestal een lage dosering doxycycline van 50 of 100 mg per dag voorgeschreven. De duur van de behandeling kan variëren maar meestal wordt een periode van 6 tot 12 weken aangehouden. Het is belangrijk om het geneesmiddel volgens voorschrift in te nemen en de behandeling niet voortijdig te staken. Dit laatste kan immers resistentie van de bacteriën teweegbrengen.

Ervaringen met doxycycline voor acne

Patiënten die doxycycline gebruiken voor acne geven over het algemeen positieve ervaringen aan. Veel mensen merken binnen enkele weken al verbetering van de conditie van hun huid. Volgens de reviews kunnen bijwerkingen zoals maag-darmklachten, verhoogde gevoeligheid voor zonlicht, en in zeldzame gevallen allergische reacties, optreden. Het is belangrijk om bij het optreden van bijwerkingen contact op te nemen met de behandelend arts.

Doxycycline voor de behandeling van chlamydia

Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis. Het is een veelvoorkomende infectie die zowel mannen als vrouwen treft. Onbehandelde chlamydia kan leiden tot ernstige complicaties zoals eileiderontsteking (PID) bij vrouwen en epididymitis bij mannen. 

Doxycycline is een effectieve behandelingsoptie voor deze infectie en wordt er vaak voor voorgeschreven.

Hoe werkt doxycycline bij chlamydia?

Doxycycline remt de groei van Chlamydia trachomatis af. Het voorkomt de eiwitsynthese van de bacterie, waardoor deze zich niet verder kan vermenigvuldigen. Dit leidt uiteindelijk tot eliminatie en het genezen van de infectie.

Dosering en duur van de behandeling

Voor de behandeling van chlamydia wordt meestal een korte doxycyclinekuur voorgeschreven. De standaard dosering is 100 mg, tweemaal daags, gedurende 7 dagen. Het is van cruciaal belang om, zelfs als de symptomen eerder verdwijnen, de volledige kuur af te maken. Anders kan de infectie terugkeren en kan er antibioticaresistentie ontstaan.

Ervaringen met doxycycline voor chlamydia

Patiënten die doxycycline gebruiken voor de behandeling van chlamydia melden over het algemeen goede resultaten. De meeste patiënten ervaren na het voltooien van de antibioticakuur een volledig herstel. Het is belangrijk om seksueel contact tijdens de behandeling te vermijden om herinfectie of het doorgeven van de infectie aan anderen te voorkomen.

Doxycycline kopen en prijzen

Het verkrijgen van doxycycline is doorgaans eenvoudig. We bekijken hieronder de aankoopmogelijkheden en kosten.

Doxycycline kopen zonder recept

In Nederland en België is doxycycline alleen op recept verkrijgbaar. Dit betekent dat een arts het middel moet voorschrijven voordat u het bij een apotheek kunt kopen. Er zijn online aanbieders die doxycycline zonder recept verkopen, maar het is essentieel om voorzichtig te zijn met dergelijke aankopen, aangezien de kwaliteit en authenticiteit van het geneesmiddel niet altijd gegarandeerd zijn.

Prijsvergelijking Nederland versus België

De prijs van doxycycline in Nederland en België kan enigszins variëren, maar over het algemeen zijn de kosten vergelijkbaar. Afhankelijk van het merk en de dosering, liggen de kosten voor een standaardverpakking tussen de €10 en €30. Online kan het aankoopbedrag echter eerder rond de €40 en meer hangen omdat men daar ook doktersbezoek en levering meerekent, wat netto uiteindelijk toch nog goedkoper uitkomt omdat men vervoer en doktersbezoek vermijd.

Online bestellen en afhalen bij Kruidvat?

Doxycycline is niet verkrijgbaar bij Kruidvat-filialen omdat Kruidvat een drogist is en deze kunnen enkel geneesmiddelen verkopen die geen voorschrift vereisen. Doxycycline kan verkregen worden op doktersvoorschrift en is daardoor te vinden in geregistreerde apotheken.

Veelvoorkomende bijwerkingen

Hoewel veel mensen doxycycline zonder problemen gebruiken, kunnen er bijwerkingen optreden. De meest voorkomende zijn maag-darmklachten zoals misselijkheid, braken, diarree en buikpijn. Andere bijwerkingen zijn hoofdpijn, duizeligheid en verhoogde gevoeligheid voor zonlicht. In zeldzame gevallen kunnen er ernstige bijwerkingen optreden zoals allergische reacties of leverproblemen. Het is belangrijk om bij het optreden van bijwerkingen contact op te nemen met de behandelend arts.

Interactie tussen doxycycline en alcohol

Er is geen directe interactie tussen doxycycline en alcohol. Het consumeren van alcohol tijdens een antibioticakuur kan het herstelproces echter vertragen en de bijwerkingen van het geneesmiddel verergeren. Het is daarom aan te raden om alcoholgebruik tijdens de behandeling met doxycycline te beperken of te stoppen.

Doxycycline vs Amoxicilline

Vergelijking Doxycycline Amoxicilline
Antibioticaklasse Tetracycline Penicilline
Werkingsmechanisme Remt eiwitsynthese Remt celwandsynthese
Gram-negatieve bacteriën Over het algemeen effectief Minder effectief
Gram-positieve bacteriën Over het algemeen effectief Over het algemeen effectief
Atypische bacteriën Effectief Minder effectief
Indicaties Huid- en luchtweginfecties, seksueel overdraagbare aandoeningen, Lyme-ziekte, malaria Luchtweginfecties, oorontsteking, huidinfecties, urineweginfecties, tandheelkundige infecties
Toedieningsvorm Oraal, intraveneus Oraal, intraveneus, intramusculair
Duur van de behandeling Afhankelijk van de aandoening Afhankelijk van de aandoening
Bijwerkingen Misselijkheid, braken, diarree, lichtgevoeligheid, allergische reacties Misselijkheid, braken, diarree, huiduitslag, allergische reacties
Zwangerschapscategorie (FDA) Categorie D (risico voor de foetus) Categorie B (geen aangetoond risico voor de foetus)
Interacties met andere geneesmiddelen Antacida, ijzer, calcium, magnesium, warfarine, orale anticonceptiva Warfarine, orale anticonceptiva, allopurinol, probenecide

Let op: Deze vergelijkingstabel is een algemeen overzicht en is niet uitputtend. Raadpleeg altijd een arts of apotheker voordat u een antibioticum gebruikt.