ventolin kopen

Ventolin

Inhaler (100 mcg); Accuhaler (200 mcg)

Online service: België START CONSULT
Online service: Nederland START CONSULT

Overzicht

Wat is Ventolin?

Ventolin is een medicament dat geproduceerd en verdeeld wordt door het farmaceutische bedrijf GSK. Het bevat de stof salbutamol en is ontwikkeld specifiek voor de behandeling van astma. Dat gebeurde in 1966 en in 1969 werd Ventolin voor het eerst op de markt gebracht.

Naast astma is men het medicijn ook gaan gebruiken bij bronchospasmen en / of omkeerbare luchtwegobstructie. Het medicijn vermindert de symptomen van deze aandoeningen tijdens aanvallen en helpt ook aanvallen te voorkomen. In de Verenigde Staten wordt de stof albuterol genoemd. 

Het geneesmiddel is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. De leeftijdsgrens variëert afhankelijk van de administratiewijze.

Administratiewijzen

Salbutamol is qua toepassing een veelzijdige stof. Het zit in allerlei behandelingen voor astma:

 1. Ventolin HFA (aerosol-inhalator)
  Dit is een aerosolinhalator die het medicijn in aerosolvorm afgeeft. Het wordt gebruikt voor snelle verlichting van astmasymptomen en preventie van bronchospasmen veroorzaakt door lichamelijke inspanning. Een inhalator bevat typisch 200 doses.
 2. Ventolin vernevelaars (oplossing voor verneveling)
  Deze vorm van Ventolin is een vloeibare oplossing die met een vernevelaar kan worden toegediend. Het apparaat zet het vloeibare medicijn om in een fijne nevel die direct in de longen kan worden ingeademd. Deze vorm wordt vaak gebruikt voor patiënten die moeite hebben met het gebruik van een inhalator of voor jonge kinderen.
 3. Ventolin Rotacaps (inhalatiecapsules)
  Dit zijn capsules die een droog poeder van salbutamolsulfaat bevatten. Men ademt dit poeder in met behulp van een speciaal apparaat genaamd de Rotahaler. De Rotahaler doorboort de capsules en het poeder komt vrij zodat het door de patiënt kan worden geïnhaleerd.
 4. Ventolin siroop (orale oplossing)
  Dit is een vloeibare vorm van salbutamolsulfaat die oraal kan worden ingenomen. Het wordt meestal gebruikt voor jonge kinderen die geen inhalator kunnen gebruiken of voor mensen die medicijnen liever in vloeibare vorm innemen.
 5. Ventolin tabletten (voor orale inname)
  Dit zijn orale tabletten die salbutamolsulfaat bevatten. Ze worden meestal gebruikt voor patiënten die liever medicijnen in tabletvorm innemen of voor degenen die geen inhalator kunnen gebruiken.
 6. Ventolin injectie (intraveneus of intramusculair)
  Deze vorm wordt meestal gebruikt bij ernstige astma-aanvallen, of andere noodsituaties, waar snel verlichting nodig is en inhalatoren of vernevelaars geen adequate verlichting bieden.

Hoe werkt salbutamol?

Salbutamol verwijdt de luchtwegen door zeer selectief in te werken op de β2-adrenoreceptoren in de bronchieën. Dit leidt tot ontspanning van de gladde spieren rond de luchtwegen. Het medicijn heeft ook invloed op bloedvaten en baarmoederspieren, maar deze eigenschappen zijn niet relevant voor het gebruik van het medicament..

Wat is astma en waarom hebben astmalijders symptomatische medicatie nodig?

Astma is een chronische aandoening die de luchtwegen aantast. Haar belangrijkste kenmerken zijn:

 • Langdurige ontsteking van de bronchieën, wat leidt tot gevoeligheid en zwelling van de luchtwegen.
 • Aanvallen waarbij de spieren rond de luchtwegen samentrekken en ademhalen moeilijk wordt.
 • Verhoogde slijmproductie, wat de luchtwegen verder blokkeert en ademhalingsproblemen veroorzaakt.
 • Verhoogde gevoeligheid van de luchtwegen: Astmapatiënten reageren sterk op prikkels zoals allergenen, rook, koude lucht en fysieke inspanning.
 • Variabele symptomen, variërend van mild tot ernstig.
 • Erfelijkheid: astma heeft vaak een genetische component en kan zodoende overgedragen worden van ouder op kind.
 • Samenhang met andere allergische aandoeningen, zoals hooikoorts en eczeem.
 • Omkeerbaarheid van aanvallen met de juiste behandeling, zoals bronchodilatatoren zoals Ventolin.

Ventolin online kopen: stapsgewijze instructie

Het kopen van medicijnen bij een gewone apotheek verloopt volgens de volgende stappen:

 1. Een bezoek aan de arts voor advies en een voorschrift / recept
 2. Het zoeken naar een apotheek waar het medicijn op voorraad is
 3. Aankoop en start van de behandeling.

U kunt pas tot de aankoop overgaan nadat u een arts bezocht- en een voorschrift (recept) verkregen hebt. 

Het online bestellen van medicijnen lijkt veel op een gewone aankoop, behalve dat alle acties worden uitgevoerd op de website van een online medisch platform, en dat de bestelling slechts enkele minuten duurt:

 1. Registratie op de website (dit hoeft enkel de eerste keer).
 2. Kiezen van het medicament.
 3. Het invullen van een medische vragenlijst.
 4. Het ontvangen van een online consult met een arts en bevestiging van het online recept.
 5. Het ontvangen van het medicijn op een door u uitgekozen locatie.

U beslist wanneer consult en aankoop u het beste uit komen. U kunt dit zelfs vanuit het buitenland, wanneer u niet in België bent, doen. Vergeet niet om de versie van de website te kiezen die overeenstemt met het land waar u verblijft en let er op of u tijdens het plaatsen van een bestelling wel een voorschrift (recept) kunt krijgen. Dit geeft u immers de zekerheid dat de website en de aankoop veilig en legaal zijn – in lijn met de Belgische regelgeving.

Hoe vind ik de beste prijs voor Ventolin?

Een redelijke prijs is een prijs die rekening houdt met het geheel van ontvangen diensten en de kosten van tijd en moeite. Online bestellen volgens bovenstaande formule is financieel voordelig omdat de aankoopprijs doktersconsult en levering omvat. Hoewel de prijs in een gewone apotheek misschien iets lager is, kunt u daar niet alle diensten krijgen. Het is normaal dat men betaalt voor gemak, veiligheid en snelheid van medische zorg. Wees dus op uw hoede wanneer medicamenten voor opvallend lage prijzen worden aangeboden op het internet, vooral in berichtenapps.

Alternatieven

Ventolin is niet het enige medicijn in de klasse van β2-adrenoceptoragonisten. Voordat u echter overweegt om een ander medicijn te nemen is het belangrijk om uw arts te raadplegen. Verschillende stoffen binnen eenzelfde klasse kunnen immers variëren in contra-indicaties en bijwerkingen.

Mogelijke alternatieven voor salbutamol zijn medicijnen die de actieve bestanddelen terbutaline, fenoterol, ipratropium en / of formoterol bevatten. Terbutaline en fenoterol zijn het meest vergelijkbaar met salbutamol wat betreft farmacodynamiek en farmacokinetiek. Ipratropium wordt gekenmerkt door een langzamer begin van de werking, maar een langere werkingsduur.

Hoe neem ik Ventolin in?

Toedieningsvorm Dosering Hoe te gebruiken
Inhalator

 

Voor verlichting van astmasymptomen
1 – 2 pufjes, tot 4 keer per dag, volgens nood.Ter voorkoming van inspanningsgebonden bronchospasmen2 pufjes 15 – 30 minuten vóór het sporten.
Schud de inhalator goed. Adem volledig uit. Plaats het mondstuk tussen uw lippen en inhaleer diep. Houd uw adem een paar seconden in, en adem daarna langzaam uit. Indien er meer dan één pufje is voorgeschreven, wacht dan 1 minuut tussen de pufjes. Reinig het mondstuk minstens één keer per week.
Vernevelaar

 

De dosering varieert afhankelijk van de aandoening meestal van 2,5 mg tot 5 mg, 3 – 4 keer per dag toegediend.

Kinderen moeten lagere doses nemen.

 

Voeg de voorgeschreven hoeveelheid medicatie toe aan het bakje van de vernevelaar. Bevestig het mondstuk of masker aan het bakje. Zet de compressor van de vernevelaar aan en adem de nevel in gedurende de voorgeschreven duur. Reinig na elk gebruik de componenten van de vernevelaar volgens de instructies van de fabrikant.
Tabletten

 

Volwassenen

2 – 4 mg, 3 – 4 keer per dag, tot een maximum van 32 mg per dag.

Kinderen

0,1 – 0,2 mg / kg lichaamsgewicht, 3 – 4 keer per dag tot een maximum van 24 mg per dag.

Neem het tablet in met een vol glas water. Volg het voorgeschreven doseringsschema. Verkruimel, kauw of breek de tablet niet. Slik het geheel door. Neem niet meer dan de voorgeschreven dosis.
Siroop Volwassenen

2 – 4 mg (5 – 10 ml), 3 – 4 keer per dag, tot een maximum van 32 mg per dag.

Kinderen

0,1 – 0,2 mg / kg lichaamsgewicht, 3 – 4 keer per dag, tot een maximum van 24 mg per dag.

Meet de voorgeschreven dosis af met een doseerspuit of een maatbeker. Neem de siroop in via de mond. Schud de fles goed voor elk gebruik. Volg het voorgeschreven doseringsschema en overschrijd de aanbevolen dosis niet.
Injectie Moet worden toegediend door een dokter of verpleger. Wordt in noodsituaties intraveneus (rechtstreeks in een ader) of intramusculair (in een spier) toegediend of wanneer andere vormen niet voldoende verlichting bieden.

Afhankelijk van de ernst van uw aandoening kan uw arts de dosering en toedieningswijze aanpassen. Lees tevens de bijsluiter vóór gebruik en raadpleeg in geval u vragen hebt zeker uw arts.

Contraindicaties en voorzorgsmaatregelen

Indien u tekenen van intolerantie opmerkt, moet u stoppen met Ventolin te gebruiken. Het medicijn is gecontraindiceerd voor patiënten met een allergie voor melkeiwitten. Het mag niet worden gebruikt voor andere doeleinden dan diegene vermeld in de bijsluiter, bijvoorbeeld om vroegtijdige bevalling te stoppen.

Tijdens de behandeling is het belangrijk om te onthouden dat Ventolin een symptomatisch medicijn is. Het innemen van salbutamol kan astma niet genezen. Deze aandoening vereist een complexe behandeling en voortdurende controle door een arts.

Als u steeds meer van het medicijn nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken, duidt dit op een verergering van de astma. In dat geval is het noodzakelijk om uw arts opnieuw te raadplegen.

Patiënten met thyreotoxicose moeten extra aandacht besteden aan hun toestand tijdens het gebruik van het medicijn.

Patiënten die salbutamol via een vernevelaar innemen, moeten letten op het kaliumgehalte in het bloed, omdat er een risico bestaat op hypokaliëmie.

Als u niet-selectieve β-blokkers gebruikt, moet u overwegen om te stoppen met het innemen ervan of een ander astmamedicijn kiezen.

Bijwerkingen

De fabrikant meldt geen zeer vaak voorkomende bijwerkingen (≥1 / 10). Vaker voorkomende bijwerkingen (≥1 / 100 tot < 1 / 10) zijn onder meer: trillingen, hoofdpijn en tachycardie.

Zeldzame bijwerkingen:

 • spierkrampen;
 • irritatie in de mond;
 • abnormaal hartritme;
 • hypokaliëmie.

Vraag uw arts om u te informeren over mogelijke bijwerkingen of kijk in de bijsluiter.

Patiëntervaring

De ervaringen en beoordelingen van patiënten variëren, afhankelijk van de gebruikte vorm van Ventolin, aanzienlijk. Het meest populaire is salbutamol, ingenomen met inhalators. Patiënten melden dat het zijn functie als noodluchtwegverwijder vervult. De aard van de beoordelingen op sociale media en forums geeft aan dat patiënten meer informatie over het medicijn nodig hebben. We raden u aan om uw vragen rechtstreeks aan uw arts te stellen en niet enkel aan andere internetgebruikers. We hebben, om het voor u gemakkelijker te maken om toegang te krijgen tot de informatie, antwoorden voorbereid op enkele van de vragen die leven bij gebruikers.

Veelgestelde vragen

Leidt Ventolin tot verslaving?

Ventolin is een snelwerkende luchtwegverwijder die over het algemeen niet tot verslaving leidt. Bij sommige mensen kan echter een zogenaamde “psychologische afhankelijkheid” ontstaan, waarbij ze voortdurend het gevoel hebben de inhalator te moeten gebruiken.

Hoe moet het medicijn bewaard worden?

Bewaar de Ventolin inhalator op een droge en koele plaats, uit de buurt van warmte- en lichtbronnen. Vermijd bevriezing en oververhitting. De bewaartemperatuur moet zich tussen de 15 en 30 graden Celsius bevinden.. De verpakking van het medicijn draagt een houdbaarheidsdatum. Gooi deze niet weg, zodat u weet wanneer het medicament verloopt.

Kan Ventolin tegelijkertijd met andere astmamedicijnen worden gebruikt?

Ja, het kan worden gebruikt met regulerende medicijnen (zoals inhalatiecorticosteroïden). Het is essentieel om met uw arts te overleggen of een dergelijke combinatie van medicijnen voor u van toepassing is.

Hoe weet je wanneer de inhalator leeg is?

De meeste Ventolin inhalators hebben een dosisteller die aangeeft hoeveel doses er nog in de inhalator zitten. Indien er geen dosisteller aanwezig is wordt aanbevolen om het aantal gebruikte doses bij te houden en de inhalator te vervangen na het verstrijken van het opgegeven aantal.

Kan Ventolin worden ingenomen tijdens zwangerschap en borstvoeding?

Ventolin wordt meestal als veilig beschouwd voor gebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding. Het wordt echter aanbevolen om vóór het gebruik van het medicijn te overleggen met uw arts om de mogelijke risico’s en voordelen voor u en uw kind te bespreken.

Bestaan er generieke versies van Ventolin?

Ja. Het octrooi op het actieve bestanddeel verliep in 1982. Dit zijn medicijnen in verschillende vormen, met allen als actieve ingrediënt salbutamol. Hoewel de farmacodynamiek en farmacokinetiek van het generieke medicijn meestal niet verschillen van het originele product, is het toch raadzaam om vooraf met uw arts te overleggen voordat u het koopt in plaats van Ventolin.

Kan Ventolin worden gebruikt ter preventie van astma-aanvallen?

Ventolin helpt astma-aanvallen of andere aandoeningen die verband houden met vernauwing van de luchtwegen te voorkomen. Dit effect kan echter enkel worden bereikt wanneer het medicijn onmiddellijk wordt ingenomen tijdens omstandigheden die mogelijk een aanval kunnen uitlokken. Deze omvatten zware lichamelijke inspanning, contact met allergenen, het inademen van koude lucht, enz.