Mounjaro (tirzepatide) kopen

Mounjaro

Mounjaro is momenteel niet online beschikbaar. Je kunt Saxenda of Victoza proberen.

Saxenda START CONSULT
Victoza START CONSULT

Overzicht

Wat is tirzepatide en hoe werkt het?

Tirzepatide, onder andere bekend onder het merk Mounjaro, is een innovatief geneesmiddel voor de behandeling van diabetes mellitus type 2. Dit geneesmiddel is een dubbele receptoragonist die werkt op glucose-afhankelijk insulinotroop polypeptide (GIP) en glucagon-like peptide-1 (GLP-1). GIP is een remmend hormoon van de secretinefamilie. Het is een zwakke remmer van de maagzuursecretie, maar zijn belangrijkste functie is het stimuleren van de insulinesecretie. GLP-1 is een stof die de cellen van de alvleesklier aanzet om meer insuline af te geven. De insuline brengt het bloedsuiker in evenwicht waardoor hyperglykemie wordt voorkomen. Daarnaast heeft het bij mensen die door hun diabetes zijn bijgekomen of afgevallen een corrigerend effect op het lichaamsgewicht.

Hoe lang werkt tirzepatide?

De werkingsduur van het geneesmiddel varieert afhankelijk van factoren zoals dosering en individuele respons. Over het algemeen wordt tirzepatide slechts eenmaal per week, via subcutane injectie, toegediend, omdat de effecten een week aanhouden.

Hoe Mounjaro kopen: lokaal en online

Om Mounjaro online te kopen, dient men een voorschrift (recept) van een gekwalificeerd arts te kunnen voorleggen. Vervolgens kan men het geneesmiddel aanschaffen bij een lokale of online apotheek. Bij online apothekers is het belangrijk om te controleren of de site een vergunning heeft en geregistreerd staat bij de autoriteiten van het land waarin de site gevestigd is. Handig is wel dat men bij deze sites meestal een digitale consultatie kan aanvragen via een aan de site gelieerde arts.

Online bestellen in 5 stappen

  1. Zoek een betrouwbare online apotheek met een geldige licentie.
  2. Vraag een digitale consultatie aan met een partner-dokter van de site.
  3. Vul de medische vragenlijst in en bekom een voorschrift.
  4. Plaats het geneesmiddel in het winkelmandje en voer alle nodige informatie in.
  5. Kies de gewenste betalingsmethode en voltooi de aankoop.

Vervolgens zal de site het medicament bij u aan huis leveren.

Tirzepatide zonder voorschrift: kan dat?

In België en Nederland is het verkrijgen en gebruiken van tirzepatide niet toegestaan zonder voorschrift (recept). Het halen van een voorschrift bij een gekwalificeerd arts beschermt u tegen ongelukken. Geneesmiddelen nemen zonder begeleiding kan ertoe leiden dat u fouten maakt en zo, mogelijk gevaarlijke, bijwerkingen en complicaties uitlokt.

De prijs van tirzepatide in België en Nederland

De kosten van tirzepatide variëren tussen apotheken en regio’s. Het is, om de beste deal in de wacht te slepen, raadzaam om meerdere sites te bekijken en prijzen te vergelijken. Let daarbij zowel op de prijs per eenheid als op de totale kosten van de behandeling.

Tips bij het vergelijken van prijzen

  1. Zoek de prijzen van lokale en online apotheken op.
  2. Bereken de dosering en het aantal benodigde eenheden.
  3. Vraag of er eventuele kortingen of aanbiedingen zijn.
  4. Noteer alles en vergelijk.

Hou er rekening mee dat, zoals gezegd, online apotheken meestal de mogelijkheid bieden tot digitale consultatie bij een partner-arts en dat zowel deze consultatie als de levering waarschijnlijk mee in de prijs, aangegeven op de site, inbegrepen zullen zitten.

Terugbetaling door de mutualiteiten

In België hebt u als werknemer bij de aankoop van medicamenten vaak recht op volledige of gedeeltelijke terugbetaling door het ziekenfonds. Indien u lokaal koopt wordt dat automatisch in mindering gebracht aan de kasse. Koopt u online dan zal u in eerste instantie de volledige prijs moeten betalen en vervolgens kan u dan met het betalingsbewijs dat u ontving van de site het bedrag dat u teveel betaalt hebt terugkrijgen van uw ziekenfonds. Vraag vooraleer te kopen na of uw medicament al dan niet in aanmerking komt.

Veelgestelde vragen over Tirzepatide

Is tirzepatide verkrijgbaar bij Kruidvat?

Tirzepatide is, aangezien het een voorschrift (recept) vereist, niet verkrijgbaar bij drogist Kruidvat, Voorschriftmedicatie mag namelijk enkel door apotheken worden verstrekt en niet door drogisten. Om dit medicament te kunnen kopen, moet u een voorschrift halen bij een gekwalificeerde arts en het bij een geregistreerde apotheek aanschaffen.

Zijn er alternatieven voor Mounjaro?

Voor patiënten die op zoek zijn naar alternatieven voor Mounjaro, zijn er andere GLP-1 receptoragonisten beschikbaar, zoals Saxenda (liraglutide) en Ozempic (semaglutide). Deze geneesmiddelen hebben een gelijkaardige werking en zijn allen effectief in het verbeteren van het glykemische evenwicht bij diabetes type 2. Het is belangrijk om met een arts te overleggen over de, voor uw probleem en medische voorgeschiedenis, meest geschikte behandelingsoptie.

Heeft tirzepatide bijwerkingen?

Zoals bij elk geneesmiddel kunnen er bijwerkingen optreden bij het gebruik van tirzepatide. Veel voorkomende zijn: misselijkheid, braken, diarree, verminderde eetlust en hoofdpijn. Deze bijwerkingen zijn meestal mild tot matig van aard en verdwijnen vaak na verloop van tijd. In zeldzame gevallen kunnen er ernstigere bijwerkingen optreden, zoals allergische reacties of pancreatitis. Breng, wanneer u denkt bijwerkingen te ervaren, uw arts onmiddellijk op de hoogte.

Kan Mounjaro gebruikt worden tijdens zwangerschap en borstvoeding?

Dierstudies suggereren dat tirzepatide schadelijk kan zijn voor de foetus. Er zijn echter onvoldoende gegevens om de veiligheid van het gebruik van tirzepatide tijdens de zwangerschap bij mensen te bevestigen. Bovendien is er een gebrek aan informatie over de aanwezigheid van tirzepatide in moedermelk, de invloed ervan op zuigelingen die borstvoeding krijgen of de invloed ervan op de melkproductie. Daarom mag tirzepatide tijdens de zwangerschap of borstvoeding alleen worden gebruikt als de verwachte voordelen groter zijn dan de potentiële risico’s.

Hoe verschilt tirzepatide van andere diabetesmedicijnen?

Tirzepatide behoort tot de klasse van GIP/GLP-1 receptoragonisten en onderscheidt zich in die zin van andere diabetesmedicijnen zoals bv. sulfonylureumderivaten of biguaniden.

Tirzepatide heeft, in tegenstelling tot bv sulfonylureumderivaten, die kunnen leiden tot gewichtstoename, een gunstig effect op het lichaamsgewicht. Het zorgt bij mensen die zijn bijgekomen door hun diabetes voor gewichtsafname, wat op zichzelf al bijdraagt aan de glykemische balans en een betere algehele gezondheid.