tramadol zonder recept in België

Tramadol

Capsules, druppels, retard-tabletten, retard-capsules

Online service: België START CONSULT
Online service: Nederland START CONSULT

Overzicht

Wat is Tramadol en waarom zal je het willen kopen?

Sterke en / of chronische pijn kan je leven zwaar belasten. Heb je het geluk aan je kant, dan kan je leren om ermee te leven, maar dat is allesbehalve eenvoudig. Dus, als je een medicijn kan kopen dat je probleem oplost, zou je dat eigenlijk moeten doen. Tramadol is een sterke pijnstiller die helpt bij verschillende soorten pijn, zowel acuut als chronisch. Heb je net een operatie achter de rug, of sukkel je al jaren met bijvoorbeeld migraine, fibromyalgie of een andere kwaal, dan kan Tramadol ervoor zorgen dat je toch de ganse dag lang normaal kan functioneren.

Een dosis met langdurige werking (retard) bij het ontbijt is voor vele mensen al ruim voldoende. Tramadol is een geschikte keuze om door een arts te worden voorgeschreven wanneer pijnstillers met paracetamol, acetylsalicylzuur of ibuprofen voor jou te licht zijn en als je niet wil grijpen naar echt zware middelen zoals morfine, oxycontin of fentanyl.

Werkingsmechanisme van Tramadol

Hoe werkt Tramadol? Op Wikipedia vind je het antwoord, maar met termen zoals NSAID, opioïden en agonisten is het niet bepaald voor leken geschreven. Wat je daar kan lezen, komt erop neer dat het gaat om een product dat op gebied van werking sterk lijkt op morfine. Maar terwijl morfine vaak gemaakt wordt uit ruwe opium van de papaverplant wordt tramadol bijna altijd kunstmatig geproduceerd.

Het medicijn zorgt ervoor dat er signalen naar specifieke eiwitten in de hersenen gestuurd worden die pijn verlichten. Tegelijkertijd heeft het een positief effect op jouw stemming. Dat komt omdat het een werking heeft die gelijkaardig is aan een zogenaamde SSRI-remmer. Nog een belangrijk voordeel tegenover andere morfine-achtige pijnstillers is dat Tramadol nauwelijks een negatief effect heeft op de ademhaling.

Productnaam Tramadol
Wetenschappelijke naam (1R,2R)-rel-2-(dimethylaminomethyl)-1-(3-methoxyfenyl)-1-cyclohexanol
Details: Sterke pijnstiller die wordt ingezet als behandeling tegen matige tot ernstige pijn wanneer andere pijnstillers geen oplossing bieden.
Toediening: Als bruistablet, tablet met vertraagde werking (retard), zetpil, druppels of injecteerbaar
Lengte van de werking Kortwerkende tabletten: ongeveer 6 uren

Langwerkende tabletten (retard): ongeveer 24 uren

Tramadol zonder voorschrift in België kopen, kan dat werkelijk en is het wel legaal?

Tramadol is een voorgeschreven geneesmiddel in België, dus je kan het niet kopen zonder recept (noch in een gewone apotheek, noch online). Het is echter mogelijk om gebruik te maken van diensten van gespecialiseerd gezondheidszorg platform dat een patiënt verbindt met een arts. Op de website van zo een intermediaire dienstverlening moet je weliswaar een vragenlijst invullen, maar daarvoor heb je minder tijd nodig dan een bezoek aan de dokter. Heb je het formulier eenmaal ingediend, dan wordt het door een arts van de online service beoordeeld. Hij zorgt voor het voorschrift en het versturen van jouw aanvraag naar een lokale partnerapotheek.

Daar wordt het geneesmiddel geprepareerd en daar vertrekt het de volgende dag al naar jouw adres. Zodra dit gebeurt, ontvang jij een traceercode zodat je moeiteloos kan volgen waar je pakje zich bevindt en wanneer je thuis moet zijn om het van de koerier in ontvangst te nemen.

Niet verkrijgbaar bij Kruidvat

Kruidvat is een drogisterij met een bijzonder ruim aanbod. Je zou dan ook logischerwijze verwachten dat Tramadol kopen bij Kruidvat mogelijk is. Dat is echter niet het geval. En het is ook weinig waarschijnlijk dat hier binnenkort verandering in komt, aangezien het middel vanaf 2024 op de dopinglijst gaat komen.

De prijs van Tramadol is betaalbaar

In vergelijking met enkele van de meer bekende (en waarschijnlijk veel zwaardere) pijnstillers is de online prijs van Tramadol absoluut aanvaardbaar. Het voordeel is dat het bedrag dat je neertelt inclusief kosten is voor online recepten en levering. Vooral als je een grotere verpakking bestelt, zijn de kosten per pil een stuk lager. Ook de levertijd is interessanter; in de beste gevallen kan je zelfs spreken van vandaag kopen en morgen in huis.

Medicijnen zonder voorschrift hebben voor- en nadelen

Het grootste voordel van een geneesmiddel dat vrij van voorschrift is, is dat je niet eerst naar de dokter hoeft. Vooral als je dringend een pijnstiller zoekt die nét dat ietsje meer kracht heeft dan een aspirientje, kan dat een doorslaggevend voordeel zijn. Het nadeel is dat je aan zelfmedicatie doet. Zolang je beschikt over een goede dosis gezond verstand is dat echter geen bezwaar. Wie zich vooraf goed informeert en voldoende realist is, zal normaal gezien niet teleurgesteld zijn.

Hoe Tramadol in te nemen en wanneer?

Tramadol is een veelzijdig medicament en bestaat in diverse uitvoeringen. De meeste fabrikanten bieden het aan in de vorm van retardtabletten 100mg maar er zijn oook formuleringen zijn 25 mg, 50 mg, 100 mg, 150 mg en 200 mg. Je kan Tramadol kopen als druppels in een dosering van 100 mg/ml; de flesjes hebben dan een inhoud van 10, 30, 50 of 100 ml. Verder is het beschikbaar als injecteerbare vloeistof of zelfs als een spuitje met een specifieke dosis.

Alternatieven voor Tramadol

In principe is elke pijnstiller een alternatief voor Tramadol, zelfs een gewone aspirine of Dafalgan. Maar sommige medicamenten hebben een lichte en andere dan weer een te zware dosering. Tramadol zorgt vaak voor een goede tussenoplossing.

Op het internet vind je uitermate veel informatie over ervaringen met Tramadol of op sociale kanalen zoals bijvoorbeeld Reddit. Massa’s gebruikers zijn enthousiast over het middel. Ze vergelijken het bijvoorbeeld met Contramal of Tradonal, maar dat is in feite een misvatting. Contramal is namelijk heel gewoon tramadolhydrochloride, dus in principe hetzelfde medicament. Alleen de dosering is verschillend.

Ook andere merknamen zoals Ultram, Conzip bevatten in principe dezelfde bestanddelen. Fabrikanten die tramadol produceren zijn onder andere het Zwitserse Novartis (vroeger Sandoz), het Nederlandse Duchefa, de Duitse firma’s Tiefenbacher API en Otto Brandes, en Primal Healthcare uit Groot-Brittannië. Tenslotte is er nog het Amerikaanse Actavis dat vertegenwoordigd is in ongeveer 100 landen.

Bijwerkingen van Tramadol

Een medicijn zonder bijwerkingen bestaat jammer genoeg niet; zelfs supplementen kunnen deze veroorzaken. Tramadol maakt op deze regel geen uitzondering, en de bijwerkingen kunnen zelfs ernstig zijn. De meest voorkomende nevenwerkingen zijn slaperigheid, hoofdpijn en nervositeit. Ook een droge mond kan een typisch verschijnsel zijn als je Tramadol neemt. Is dit het geval, zorg er dan voor dat je voldoende water drinkt.

Je kan merken dat een arm, been of ander lichaamsdeel begint te schudden en dat je deze beweging niet onder controle kan houden. Ook spierspanning, stemmingswisselingen en brandend maagzuur of indigestie zijn vaak voorkomende neveneffecten.

Zolang het maar om lichte problemen gaat, hoef je je geen zorgen te maken. Zijn de symptomen ernstig, neem dan onmiddellijk contact op met je huisarts. Is deze niet beschikbaar, dan vind je hulp bij de spoedafdeling van een ziekenhuis in de buurt. In geval van twijfel lees je bij voorkeur altijd eerst de volledige informatie in de officiële bijsluiter.

Interacties met genotmiddelen en andere medicaties

  • Zopiclon is een slaapmiddel dat op zichzelf heel goed werkt. Toch zijn er gebruikers die aanraden om het samen met Tramadol te gebruiken. Zolang zo’n raadgeving niet van een bevoegde arts komt, kan je ze beter negeren. Deze combinatie verhoogt namelijk de kans op bijwerkingen en kan zelfs leiden tot levensbedreigende complicaties.
  • Hetzelfde geldt voor de combinatie van Tramadol met alcohol. Dit tweetal versterkt elkaars werking en verhoogt de kans op bijwerkingen.
  • Tramadol en roken gaan evenmin samen. Er bestaat weinig onderzoek over maar wat er inmiddels aan het licht kwam, is dat Tramadol de ernst van een nicotineverslaving verhoogt. Het probleem werkt ook in de andere richting; als je meer gaat roken, heb je ook een sterkere dosis Tramadol nodig.

Andere voorzorgsmaatregelen die je moet nemen

Neem geen zogenaamde MAO-remmers (monoamine oxidase remmers). Deze worden vaak ingezet voor de behandeling van een depressie. Er werden al ernstige bijwerkingen genoteerd zoals onder andere angst, verwarring en hallucinaties.

Ook het serotoninesyndroom kan optreden. Dit is een aandoening die weliswaar zelden voorkomt maar wel levensbedreigend is. Ze kan ontstaan als je tegelijkertijd twee geneesmiddelen inneemt die de serotoninespiegel van je lichaam verhogen

Heb je een zwakke lever of andere problemen met dit orgaan, laat de dokter dan een AST- en ALT-test afnemen. Anders zou je je onherroepelijk schade kunnen aanbrengen aan je lever.

FAQ

Hoeveel Tramadol is dodelijk?

Tramadol wordt wel eens het “cocaïne van de arme mensen” genoemd. Het is een relatief zwakke opioïde, maar je kunt er inderdaad teveel van innemen. De aanbeveling is om niet meer dan 50 mg kortwerkende Tramadol om de zes uur of 100 mg langwerkende Tramadol per dag te gebruiken wanneer je met dit medicijn begint. Ga je over de maximum dosis van 300 mg kortwerkende of 400 langwerkende Tramadol hou dan rekening met de stijgende kans op een beroerte. Andere symptomen zijn een oppervlakkige ademhaling, duizeligheid bij het staan, bewusteloosheid, misselijkheid, sterk verkleinde pupillen, onregelmatige hartslag, misselijkheid, … Tramadol is niet bedoeld om als recreatieve drug te gebruiken!

Verlies je gewicht door Tramadol?

Het kan inderdaad voorvallen dat je bij gebruik van Tramadol een verminderde eetlust hebt, en als gevolg daarvan gewichtsverlies. Dit is echter geen algemeen bijverschijnsel; sommige mensen hebben er last van en anderen dan weer niet. Het omgekeerde kan trouwens ook gebeuren, dat je bijkomt.

Kan het medicijn verslaving veroorzaken?

Ja, dat kan inderdaad voorvallen, vooral na langdurig gebruik. Stop je ermee, dan kan je ontwenningsverschijnselen vertonen zoals prikkelbaarheid, depressie en griepachtige symptomen.

Wat moet ik in de gaten houden bij het gebruik van Tramadol?

Na toediening moet de arts de leverfunctie, bloeddruk, ademhaling en mentale status van de patiënt blijven controleren. Vanwege het verslavingspotentieel van het geneesmiddel moeten de risico’s en voordelen van Tramadolgebruik om de drie maanden gecontroleerd worden.