Colchicine kopen

Colchicine

Online service: België START CONSULT
Online service: Nederland START CONSULT

Overzicht

Colchicine en haar medische toepassingen

Colchicine wordt verkocht onder de merknamen Colcrys, Mitigare, Gloperba, etc. Het is een krachtig medicament voor de behandeling van jicht dat behoort tot de groep van de alkaloïden. Het wordt verkregen uit de Herfsttijloos plant (Colchicum autumnale). Dit geneesmiddel wordt al eeuwenlang gebruikt om jichtaanvallen te verzachten. In de afgelopen jaren is gebleken dat het ook effectief is bij de behandeling van andere ontstekingsaandoeningen zoals Familiale Mediterrane Koorts (FMK) en pericarditis.

Beschikbare soorten tabletten

Colchicine is verkrijgbaar in tabletten van verschillende sterktes, (meestal) variërend van 0,5 mg tot 1 mg per tablet. Dit stelt artsen in staat om, afhankelijk van de specifieke aandoening en de ernst van de symptomen, een exacte dosering voor te schrijven. Deze dosering moet vervolgens nauwkeurig worden gevolgd om de kans op bijwerkingen en hun ernst te minimaliseren.

Werking

Colchicine werkt door de vorming van microtubuli in de cellen te verstoren. Microtubuli zijn polymeren van tubuline, maken deel uit van het cytoskelet en geven structuur en vorm aan eukaryote cellen. Daarnaast zijn microtubuli belangrijk voor nog verscheidene andere celprocessen, zoals de celdeling en de beweging van intracellulaire organellen.

Door het vormen van microtubuli te belemmeren, beïnvloedt colchicine de activiteit van neutrofielen – witte bloedcellen die betrokken zijn bij ontstekingsreacties. Het gaat de migratie van deze cellen naar de plaats van ontsteking tegen, waardoor ontstekingsreacties worden verminderd en de pijn verlicht wordt.

Aandoeningen waarvoor colchicine wordt voorgeschreven

Colchicine wordt voorgeschreven:

 • voor de behandeling van tijdelijke opstoten van jicht;
 • om de frequentie van jichtaanvallen bij chronische jicht te verminderen;
 • voor familiale mediterrane koorts (FMK) (erfelijke aandoening gekenmerkt door terugkerende aanvallen van koorts en ontstekingen) en pericarditis (ontsteking van het pericardium, het vezelachtige omhulsel waarin het hart zich bevindt).

Dosering en toediening

De dosering van colchicine hangt af van het ziektebeeld

 • jichtaanval:
  • initiële dosis: 1,2 mg (twee tabletten van 0,6 mg)
  • onderhoudsdosis: 0,6 mg om de 1 tot 2 uur tot symptomen verdwijnen (maximaal 6 mg per 24 uur)
 • chronische jichtprofylaxe;
  • 0,6 mg tot 1,2 mg per dag, verdeeld over 2 tot 3 doses;
  • 1,2 tot 2,4 mg per dag, verdeeld over 2 tot 3 doses.
 • pericarditis:
  • Initiële dosis: 0,5 mg tot 1 mg om de 6 uur
  • Onderhoudsdosis: Aanpassen op basis van klinische respons (maximaal 3 mg per 24 uur)

Tips voor het veilig innemen van colchicine

Om het risico op bijwerkingen te beperken, dient u colchicine op een veilige manier in te nemen:

 1. Volg altijd de voorgeschreven dosering en het doseringsschema van uw arts.
 2. Neem het medicijn in met een vol glas water.
 3. Vermijd het innemen van colchicine samen met pompelmoessap, omdat dit sap de absorptie van het medicijn kan versterken, wat de concentratie colchicine in het lichaam groter maakt dan voorzien en zodoende bijwerkingen kan uitlokken en versterken.
 4. Informeer uw arts over alle medicijnen, kruiden en supplementen die u gebruikt, omdat deze interacties kunnen hebben met colchicine.

Colchicine vs allopurinol

Colchicine Allopurinol
Soort Geneesmiddel Anti-jicht medicijn Xanthine oxidase inhibitor
Doel Behandeling van acute jichtaanvallen Voorkomen van chronische jichtaanvallen
Werking Vermindert de ontsteking die jicht veroorzaakt Verlaagt het urinezuur gehalte in het bloed
Wanneer te gebruiken Tijdens een acute aanval van jicht Op regelmatige basis, ook als er geen jichtaanval is
Bijwerkingen Misselijkheid, braken, diarree Huiduitslag, misselijkheid, leverfunctiestoornissen
Interacties Interacties met veel medicijnen, zoals statines Minder interacties, maar kan problemen veroorzaken met azathioprine en 6-mercaptopurine
Tijd tot werking Meestal binnen 12 uur Kan enkele weken duren voor volledige effectiviteit

Ervaringen met colchicine

Colchicine heeft veel patiënten geholpen bij het verlichten van de pijn en ontstekingen die gepaard gaan met jichtaanvallen. Sommige patiënten melden dat de symptomen binnen enkele uren na inname van het medicijn afnemen. Anderen merken op dat het gebruik van colchicine voor chronische jichtprofylaxe de frequentie van aanvallen aanzienlijk heeft verminderd.

Interacties tussen colchicine en alcohol

Er is beperkte informatie over de directe interactie tussen colchicine en alcohol. Echter, alcoholgebruik kan het risico op jichtaanvallen vergroten omdat alcohol de urinezuurspiegel in het bloed verhoogt. Bovendien kan overmatig gebruik de effectiviteit van colchicine verminderen en daardoor bijwerkingen verergeren.

Om de effectiviteit van colchicine te behouden en zo het risico op jichtaanvallen te minimaliseren, is het raadzaam om tijdens de behandeling alcoholgebruik te beperken of te vermijden. Bespreek, indien u drinkt, met uw arts welke hoeveelheid alcohol voor u veilig is.

Colchicine kopen in België en Nederland: prijs en beschikbaarheid

De prijs van colchicine kan verschillen tussen verschillende apotheken en regio’s. De gemiddelde prijs ligt tussen de € 20 en € 55 voor een verpakking van 30 tabletten, afhankelijk van de sterkte en de fabrikant. Het is raadzaam om prijzen te vergelijken bij verschillende apotheken om de beste deal te vinden.

Online bestellen en leveringsopties

Colchicine kan worden besteld bij online apotheken. Controleer of de online site waar u eventueel wil kopen betrouwbaar en gecertificeerd is. Bij de meeste farmaceutische platformen kan u online een voorschrift verkrijgen via een partner-arts, als onderdeel van uw aankoop. Leveringsopties variëren, maar veel online apotheken bieden snelle levering aan huis of de mogelijkheid om uw bestelling op te halen bij een lokale apotheek.

De gedeeltelijke of volledige terugbetaling van medicijnen door de mutualiteiten, die werknemers in België vaak genieten, geldt ook voor online aankopen. U betaalt initieel de volle pot, maar kunt, indien het medicament terugbetaald wordt, het bedrag later, mits voorlegging van het betalingsbewijs, innen bij uw ziekenfonds.

Colchicine bestellen bij een betrouwbare apotheek

Bij het kiezen van een apotheek, online of fysiek, is het belangrijk om de volgende aandachtspunten in overweging te nemen:

 1. licentie en certificering;
  Zorg ervoor dat de apotheek is gelicentieerd en gecertificeerd volgens de nationale regelgeving.
 2. beoordelingen en ervaringen:
  Lees beoordelingen en ervaringen van andere klanten na om de betrouwbaarheid en kwaliteit van service van de apotheek te beoordelen.
 3. prijs;
  Vergelijk prijzen bij verschillende apotheken om de beste deal te vinden.

Veiligheidsmaatregelen bij het online bestellen van medicijnen

Bij het online bestellen van medicijnen zoals colchicine, is het belangrijk om de volgende veiligheidsmaatregelen in acht te nemen:

 1. Controleer de licentie en certificering van de online apotheek.
 2. Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke en financiële informatie; zorg ervoor dat de website beveiligd is met een SSL-certificaat (het webadres moet beginnen met “https”).
 1. Upload uw recept om te zorgen dat u het juiste medicijn en de juiste dosering krijgt.
 2. Lees beoordelingen en ervaringen van andere klanten na om de betrouwbaarheid en service van de online apotheek te beoordelen.
 3. Wees waakzaam voor onrealistisch lage prijzen, omdat dit kan wijzen op vervalste of illegale medicijnen.

Door deze veiligheidsmaatregelen in acht te nemen, kunt u ervoor zorgen dat u colchicine op een veilige en verantwoorde manier verkrijgt, waardoor u de best mogelijke resultaten behaalt voor uw gezondheid.

Kan je Colchicine kopen in Kruidvat/Etos?

Nee, je kunt Colchicine niet kopen bij Kruidvat/Etos. De reden hiervoor is dat Colchicine een voorschrift-plichtig geneesmiddel is. Dit betekent dat het alleen verkrijgbaar is via een recept van een arts en enkel in apothekers. Zonder zo een voorschrift kan het onveilig zijn. Het kan, ondermeer door interacties met andere medicijnen, maar ook door gebrek aan begeleiding van een arts, mogelijk bijwerkingen teweegbrangen. Bovendien mogen algemene drogisterijen zoals Kruidvat volgens de Nederlandse and Belgishe wet geen receptplichtige geneesmiddelen verkopen.

Veelvoorkomende bijwerkingen en hoe ermee om te gaan

Ondanks de effectiviteit van colchicine kan het gebruik ervan bijwerkingen veroorzaken. Enkele van de meest voorkomende zijn:

 1. maagklachten, zoals misselijkheid, braken en diarree;
 2. duizeligheid;
 3. hoofdpijn.

Om deze bijwerkingen te verminderen, kunt u colchicine innemen met voedsel of met een maagbeschermend middel. Wanneer de bijwerkingen aanhouden of verergeren, neem dan contact op met uw arts.

Naast de eerder vernoemde bijwerkingen, kunnen sommige patiënten ook last hebben van ernstigere bijwerkingen, zoals:

 1. spierzwakte en pijn
 2. bloedbeeldafwijkingen, zoals trombocytopenie (laag aantal bloedplaatjes) en leukopenie (laag aantal witte bloedcellen)
 3. allergische reacties, zoals huiduitslag, jeuk en zwelling van het aangezicht, lippen of tong

Als u tekenen van zulke ernstige bijwerkingen opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts.

Wanneer colchicine gevaarlijk kan zijn

Colchicine is gecontraindiceerd bij patiënten met ernstige nier- of leveraandoeningen, bij zwangerschap en bij borstvoeding. Het is belangrijk om uw arts te informeren over uw medische voorgeschiedenis en alle medicijnen, supplementen en kruiden die u gebruikt, aangezien colchicine interacties kan hebben met andere geneesmiddelen en zo de kans op (eventueel ernstige) bijwerkingen kan vergroten.