metronidazol kopen

Metronidazol

Online service: België START CONSULT
Online service: Nederland START CONSULT

Overzicht

Wat is metronidazol?

Metronidazol is een synthetisch antibacterieel en antiprotonoom geneesmiddel dat behoort tot de groep van nitroimidazolen. Het wordt geproduceerd en verdeeld onder de merken Flagyl, Metro, Protostat en anderen, maar ook als generisch medicament onder de naam Metronidazol. Het medicament wordt voornamelijk ingezet bij de behandeling van infecties veroorzaakt door anaerobe bacteriën en bepaalde eencellige parasieten. Hieronder vallen aandoeningen zoals bacteriële vaginose, trichomoniasis, giardiasis en amoebiasis.

De werking van metronidazol

Metronidazol reduceert de structuur van de nitrogroep: de functionele groep NO2. Hierdoor vormen zich toxische metabolieten die het DNA van micro-organismen beschadigen, waardoor hun groei en vermenigvuldiging wordt geremd. Als gevolg hiervan wordt het infectieproces bestreden en de symptomen verminderd.

Metronidazol voor het behandelen van SOA’s zoals Chlamydia

Metronidazol wordt vaak ingezet bij de behandeling van seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s), zoals trichomoniasis. Hoewel het niet de eerste keus is voor het behandelen van Chlamydia-infecties, kan het in sommige gevallen als aanvullende therapie gebruikt worden, vooral bij personen met een allergie voor andere antibiotica.

Dosering en toedieningsvormen

De dosering en toedieningsvorm van Metronidazol zijn afhankelijk van de aard en ernst van de infectie, evenals de leeftijd en het gewicht van de patiënt. Het geneesmiddel is verkrijgbaar in verschillende toedieningsvormen, waaronder tabletten, crème, gel en oplossing voor infusie.

Tabletten en crème: de verschillende vormen van metronidazol

Metronidazol is verkrijgbaar in de volgende toedieningsvormen:

Tabletten Orale toediening, beschikbaar in doses van 250 mg en 500 mg
Crème Voor lokaal gebruik, meestal in een concentratie van 0,75%
Gel Voor uitwendig gebruik, in een concentratie van 0,75% of 1%
Oplossing voor infusie intraveneuze toediening, meestal in een concentratie van 5 mg / ml

Gebruik van metronidazol tabletten

De aanbevolen dosering van metronidazol tabletten varieert afhankelijk van de infectie die wordt behandeld:

 • Volwassenen: doorgaans 500 mg om de 8 uren gedurende 7 tot 10 dagen, afhankelijk van de aard van de infectie.
 • Kinderen: doorgaans 7,5 mg per kilogram lichaamsgewicht om de 8 uren , tot een maximum van 250 mg per dosis, voor de duur van 7 tot 10 dagen, afhankelijk van de aard van de infectie.

Het is belangrijk om de voorgeschreven dosering nauwkeurig te volgen en de volledige kuur af te werken, zelfs als de symptomen eerder verdwijnen, om het risico op terugkerende infecties en resistentie tegen het geneesmiddel te verminderen.

Metronidazol van Aurobindo

Aurobindo is een farmaceutisch bedrijf dat generieke geneesmiddelen produceert, waaronder het generische merk Metronidazol. Generieke geneesmiddelen bevatten dezelfde werkzame stof als merkgeneesmiddelen. In het geval van metronidazol zijn dat onder andere Flagyl, RTU, Metro, Protostat, Metryl, etc. Er kunnen weliswaar verschillen zijn in hulpstoffen, uiterlijk en prijs. De werkzaamheid en veiligheid van generieke geneesmiddelen zijn dezelfde als die van merkgeneesmiddelen, aangezien ze aan dezelfde kwaliteitseisen moeten voldoen.

Bijwerkingen en interacties van metronidazol

Zoals bij elk geneesmiddel kunnen er bij het gebruik van metronidazol bijwerkingen optreden. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van welke dat kunnen zijn en van interacties met andere geneesmiddelen, die op zich ook weer specifieke bijwerkingen kunnen teweegbrengen.

Veelvoorkomend 

Enkele van de meest voorkomende bijwerkingen van Metronidazol zijn:

 • maag-darmklachten: misselijkheid, braken, diarree en buikpijn
 • metaalachtige smaak in de mond
 • hoofdpijn
 • duizeligheid en/of zwakte
 • huiduitslag en jeuk.

Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen doorgaans vanzelf na het staken van de behandeling. Als de bijwerkingen ernstig zijn of aanhouden, moet u contact opnemen met een arts.

Metronidazol en alcohol gaan niet samen

Het gebruik van metronidazol in combinatie met alcohol kan leiden tot een zogenaamde “disulfiram-achtige reactie”, wat resulteert in onaangename symptomen zoals misselijkheid, braken, hoofdpijn, versnelde hartslag en blozen. Disulfiram is een medicament dat wordt gegeven voor problematisch alcoholgebruik. Het is sterk aanbevolen om gedurende de behandeling en tot ten minste 48 uur na de laatste dosis metronidazol geen alcohol te nuttigen.

Interacties tussen metronidazol en andere medicijnen

Metronidazol kan interageren met bepaalde andere geneesmiddelen, waaronder:

 1. Bloedverdunners, warfarine
  Metronidazol kan het effect van deze medicijnen versterken, wat kan leiden tot een verhoogd risico op bloedingen.
 2. Lithium
  Metronidazol kan de lithiumspiegels in het bloed verhogen, wat mogelijk leidt tot lithiumtoxiciteit.
 3. Fenytoïne
  Metronidazol kan de bloedspiegels van dit anti-epilepticum verlagen, waardoor de effectiviteit ervan kan afnemen.

Het is belangrijk om uw arts op de hoogte te stellen van alle medicijnen die u gebruikt, inclusief vrij verkrijgbare middelen, voedingssupplementen en kruidenproducten, om mogelijke interacties te voorkomen en te zorgen voor een veilige en effectieve behandeling.

Ervaringen met metronidazol

Ervaringen met metronidazol kunnen variëren, afhankelijk van de aandoening die wordt behandeld, de dosering, en de duur van de behandeling. Hieronder worden enkele algemene ervaringen besproken.

Patiëntenervaringen met Metronidazol tabletten en crème

Veel patiënten melden na het starten van de behandeling met Metronidazol een snelle verbetering van symptomen. De meeste bijwerkingen worden als mild ervaren en verdwijnen na het staken van de behandeling. Sommige patiënten geven echter aan last te hebben van een metaalachtige smaak in de mond en maag-darmklachten.

Tips voor het gebruik van Metronidazol op basis van ervaringen

Uit patiëntenervaringen komen de volgende tips naar boven voor het gebruik van metronidazol:

 • Neem, om maagdarmklachten te verminderen, metronidazol tabletten in met een vol glas water. Vermijd het gebruik van alcohol tijdens de behandeling en tot 48 uur na de laatste dosis.
 • Neem contact op met uw arts indien de bijwerkingen ernstig zijn of aanhouden.
 • Volg de voorgeschreven dosering nauwkeurig en maak de volledige kuur af, zelfs als de symptomen eerder verdwijnen.

Metronidazol kopen: Kruidvat, Etos en online drogisten

Metronidazol is op recept verkrijgbaar en kan worden gekocht bij verschillende drogisterijen en online apotheken.

Waar kunt u metronidazol kopen: Kruidvat, Etos, apotheken of online?

Metronidazol is niet verkrijgbaar bij drogisterijen zoals Kruidvat en Etos omdat u een voorschrift nodig heeft voor dit medicament en drogisten verkopen enkel medicatie waarvoor u geen voorschrift nodig hebt. Voor metronidazol moet u naar uw lokale apotheek, nadat u naar de dokter bent geweest om een voorschrift / recept, of het online kopen, op een site die samenwerkt met partner-dokters die een voorschrift / recept kunnen afleveren.

Online metronidazol bestellen: waar moet u op letten?

Het is dus mogelijk om metronidazol online te kopen bij geregistreerde apotheken. Let bij het kopen van geneesmiddelen online op het volgende:

 • Controleer of de online apotheek geregistreerd is en over de juiste vergunningen beschikt.
 • Zorg ervoor dat u een geldig voorschrift / recept heeft voordat u metronidazol bestelt.
 • Vergelijk prijzen tussen verschillende online apotheken om de beste prijs te vinden.

Veelgestelde vragen over metronidazol

Hieronder vind u enkele veelgestelde vragen en antwoorden over metronidazol.

Wat is de FK-standaard voor metronidazol?

De FK-standaard is een standaard van het Farmacotherapeutisch Kompas. Dat is een online platform van het Zorginstituut, een Nederlandse organisatie die zich tot doel stelt dokters en patiënten accuraat te begeleiden bij het voorschrijven van medicatie. De FK-standaard voor metronidazol is een richtlijn met betrekking tot het voorschrijven en het gebruik van metronidazol, inclusief informatie over indicaties, dosering, contra-indicaties, bijwerkingen en interacties met andere geneesmiddelen.

Kan metronidazol worden gebruikt tijdens zwangerschap en borstvoeding?

Metronidazol wordt over het algemeen als veilig beschouwd tijdens de zwangerschap, hoewel het gebruik ervan in het eerste trimester van de zwangerschap beperkt zou moeten worden tot gevallen waarin het strikt noodzakelijk is, vanwege beperkte gegevens over het gebruik tijdens deze periode. Het gebruik van metronidazol tijdens de zwangerschap dient altijd te gebeuren in overleg met een arts. Metronidazol wordt uitgescheiden in de moedermelk en kan daarom van invloed zijn op een zogende baby. Het wordt over het algemeen aanbevolen om borstvoeding tijdelijk te onderbreken tijdens de behandeling met metronidazol en tot 48 uur na de laatste dosis. Overleg met een arts of apotheker voor meer informatie en advies op maat.

Kan metronidazol allergische reacties veroorzaken?

Ja, hoewel het zelden voorkomt, kan metronidazol allergische reacties veroorzaken. Symptomen zijn onder andere huiduitslag, jeuk, zwelling, ernstige duizeligheid of ademhalingsproblemen. Als je deze symptomen ervaart, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Kan metronidazol met voedsel worden ingenomen?

Dit geneesmiddel kan met of zonder voedsel worden ingenomen (tenzij anders aangegeven in de bijsluiter). Inname met een maaltijd of tussendoortje kan echter het risico op maagklachten verminderen.

Wat moet ik doen als ik een dosis oversla?

Als je een dosis overslaat, neem deze dan in zodra je eraan denkt. Als het echter bijna tijd is voor je volgende dosis, sla dan de gemiste dosis over en ga verder met je normale schema. Neem geen dubbele dosis om een gemiste dosis te compenseren, dit kan negatieve reacties veroorzaken.